Metropolis

rechtspraak

Is ons strafsysteem te soft, zoals Joost Eerdmans onlangs nog beweerde? We leggen het Nederlandse rechtssysteem langs de internationale meetlat en gaan op zoek naar de meest uiteenlopende vormen van rechtspraak. Hoe wordt er in andere landen bepaald wat een terechte straf is, en zijn onze straffen in internationaal opzicht inderdaad zo mild?

In Zambia winnen volksberechtingen aan populariteit. Het in elkaar slaan van en met stenen gooien naar vermeende misdadigers lijkt een gevaarlijke rage te worden. Onterecht beschuldigde mensen lopen hierdoor ernstige verwondingen op, sommigen vinden zelfs de dood. Waarschuwing: dit verslag bevat schokkende beelden.

Wie in China niet naar de gewone rechter wil, kan zeven dagen per week terecht bij de nationale tv-rechter. Zij bemiddelt tussen mensen die verwikkeld zijn in kleine conflicten - met succes. - Geproduceerd door Bas Roeterink

In Servië staat familie hoog in het vaandel. De familieleden van een vermoord persoon zullen de moordenaar nooit vergeven en willen er alles aan doen om de dader ook om te brengen. Correspondent Jelena bezoekt een familie gebroken door zo'n vendetta.

Straffen met zweepslagen, het klinkt als een brute manier van rechtspreken. Volgense de inheemse Inga's in Colombia dient het echter niet om de gestrafte zomaar pijn doen; ze hopen de persoon iets te leren zodat hij dezelfde fout niet nog eens maakt.

Omdat rechtzaken via de staat soms jaren duren, hebben de twee miljoen Sjiieten in Turkije hun eigen manier om geschillen op te lossen. Ze kunnen met een conflict naar de Raad van Ouderen bij de plaatselijke moskee: een klassiek voorbeeld van de in ons land zo gevreesde 'interne' rechtspraak.

Het rechtssysteem op de Filipijnen is volgens veel inwoners corrupt. Niemand durft zich er echter tegen te verzetten. Behalve de dappere Picolo, met als gevolg dat hij een levenslange gevangenisstraf riskeert. Correspondenten Barbara Politsch en Trox zochten hem op.