Metropolis

roken

Roken is ongezond, dat weet inmiddels iedereen wel. Maar toch zijn we wereldwijd dol op onze peuken, shaggies en saffies. Zo wordt het voor de tachtigjarige Patricia uit Kenia paffen tot aan haar dood. En in Pakistan word je pas een man met je eerste trek van een waterpijp.

Zo langzamerhand weet iedereen wel dat roken slecht voor je is. Maar als je al vanaf je 4e rookt als een ketter, is het erg moeilijk om te stoppen. De Indonesische Ilham is inmiddels 9 jaar en heeft al vaak geprobeerd te stoppen, maar hij en zijn sigaretten zijn onafscheidelijk...

In India kun je in een speciale tempel sigaretten offeren aan een heilige die een verstokte roker was. Rajeev is ook gek op roken en gaat dan ook vaak op bezoek. Maar niet om er eentje op te steken, want het is verboden om in de tempel te roken.

Sikandar rookt niet voor de lol, hij verdient er zijn geld mee. Elke dag laat hij op straat zijn sigarettentruukjes aan een nieuwsgierig publiek zien. Roken is in Pakistan verboden voor minderjarigen, maar voor deze 'smoking Jackson' knijpt de politie een oogje dicht.

Ramzi uit Bulgarije heeft een eigen tabak-kwekerij. De hele familie werkt het hele jaar keihard, maar kan van de opbrengsten niet eens een pakje sigaretten uit de winkel veroorloven. Daarom maken en roken zij hun eigen tabak, die nog van betere kwaliteit is ook.

In New York, Amerika, worden rokers steeds meer beperkt. Zelfs buiten mag je op veel plekken niet meer roken. Gelukkig bestaat er nog een toevluchtsoord voor de verstokte roker; de laatste bar in Manhattan waar nog wel gerookt mag worden.

'Ik ga toch dood, dus laat mij maar lekker roken', zegt dit tachtigjarige grootmoesje in Kenia, die het brandende uiteinde van de sigaret in haar mond steekt om er langer mee te doen. Ze is zwaarverslaafd, maar volgens haar zijn sigaretten het werk van de duivel.

In Pakistan word je pas een echte man als je een waterpijp rookt. Ouders organiseren zelfs een waterpijpfeest voor de jonkies, en jong en oud is ervan overtuigd dat de mensen in het dorp hun lange gezonde jaren danken aan het roken van de waterpijp.