Metropolis

rotbeesten

Bij Metropolis zie je hoe mensen wereldwijd proberen om beesten de baas te blijven. Ratten krijgen in Javaanse rijstvelden een pak slaag als ze de boel proberen te verstieren en een Zuid-Afrikaanse parkwachter op patrouille pest brutale apen weg door naar ze te brullen.

Rafi’s rijstvelden in Indonesië worden geteisterd door ratten. Ooit verwoestten ze al zijn planten vlak voor de oogst. “Ik was woedend, ik wilde ze allemaal vangen en dood maken,” zegt Rafi. Hij zwoer wraak en sindsdien doet hij ieder jaar mee aan de rattenjacht.

Een heel dorp in Burkina Faso is leeggelopen als gevolg van een olifantenplaag. Als ‘last man standing’ verbouwt alleen Mané nog steeds zijn maïs in deze regio. Vanuit meerdere kanten wordt hij gevraagd om te verhuizen. Zelf is hij te druk bezig met het wegjagen van zijn grote 'vrienden'.

Slangen zijn voor veel mensen een probleem, maar niet voor slangenbezweerder Lal Mohammad uit Pakistan. Met spreuken en kruiden geneest hij klanten van een slangenbeet. Daar verdient hij een aardig centje mee.

In Jemen leert Ali zijn kinderen om honden op de juiste manier af te schrikken. Als het op deze beesten aankomt is hij namelijk niet zo’n dierenvriend. Ze bezorgen hem overlast en verstoren zijn gemoedsrust. Dat straathonden een grote rol zouden spelen bij hondsdolheid, is ook een belangrijke motivatie.

De Duitse Marga Trautmann Winter is geen fan van wasberen. Deze schattige beestjes terroriseren haar zolder en vuilniscontainer. Daarom is ze een klopjacht begonnen om ervoor te zorgen dat geen van deze beesten haar ooit nog zullen lastigvallen.

“Om het alfamannetje te worden, maak ik mezelf groter dan hem en geef ik een waarschuwingskreet. Dat betekent: Ik daag je uit.” De Zuid-Afrikaanse Leonard beschermt de bewoners van het luxe Pezula Resort tegen bavianen. Hiervoor heeft hij zo zijn eigen methoden.

Het aantal beren in de Amerikaanse staat New Jersey is sinds 2003 flink gestegen. Kelsey en Meredith leren mensen hoe ze beren uit hun buurt kunnen houden. Zelf zetten zij diervriendelijke vallen met niet te versmaden donuts als lokaas.

De vliegen vliegen je om de oren in het Argentijnse dorpje Peligro. Er is daar een plaag van deze kleine, zoemende, bacteriëndragende insecten. De bewoners zijn er helemaal klaar mee en proberen ze weg te krijgen met pesticiden, tot het punt dat ze professionele hulp moeten inschakelen.