Metropolis

school

In Nederland wordt er nogal wat afgemopperd op het onderwijs. De klassen zijn te vol, de leraren te oud en door de vele fusies zouden scholen leerfabrieken zijn geworden. De correspondenten van Metropolis geven een kijkje in de klas en laten zien dat het er op verschillende plekken in de wereld anders aan toegaat.

Crimineel gedrag moet al op jonge leeftijd worden aangepakt, dat vinden ze in ieder geval in Colombia. De politie doet daar al op de basisschool invallen om mogelijke wapens van de kinderen in te nemen. De buit van vandaag: een paar scharen en een stanleymesje.

In het dorpje Susia in Israël is geen elektriciteit, geen wateraansluiting, laat staan een schoolgebouw. Maar gelukkig is er een gedreven schoolmeester die de kinderen uit de buurt in een tent lesgeeft. En ‘s avonds komt hij ze bij kaarslicht helpen met hun huiswerk.

Om arme Pakistaanse kinderen een doel te geven in hun leven, geeft meester Ayub gratis les in een park in Islamabad. En wanneer hij geen les hoeft te geven, zoekt hij actief naar werkende kinderen om ze naar zijn schooltje te lokken. ‘Zodat ze geen bomaanslagen gaan plegen.’ Donderdag 11 augustus om 21:00 uur, de laatste Metropolis van dit seizoen!

Voor Aren uit Armenië is een potje keten met vriendjes achterin de klas er niet meer bij. De afgelegen regio waar hij woont stroomt langzaam leeg en zodoende is hij de laatste leerling op zijn klas. En vrienden worden met zijn vijf leraren lijkt ook niet echt een optie.

Op Boeddhistische kloosters in Nepal krijgen de leerlingen gescheiden les. De jonge nonnen in spé worden kaalgeschoren, moeten elke dag bidden, mogen geen mobieltje hebben en is het verboden om ook maar aan bruiloften te denken. Anderzijds, als ze even geen les willen is dat ook prima.