Metropolis

spooksteden

Hoe worden levendige stadjes opeens verlaten spooksteden? Onze Metropolis correspondenten bezochten deze leeggelopen steden en de enige overblijvers.

Manolo en Antonina zijn al 43 jaar de laatste twee bewoners van La Laguna in Spanje. Het is echter een klein wonder dat ze daar nog allebei samen wonen, gezien hun gespannen omgang met elkaar.

Het dorpje Kimoka in Congo is totaal verlaten vanwege plunderende en moordende rebellen. De hele bevolking is gevlucht. Onze corespondent Petna heeft nog altijd veel moeite met de oorlog, maar ging toch mee terug met mevrouw Rosa, die vluchtte uit Kimoka vanwege het geweld en de moordpartijen.

Mampujan in Noord-Colombia is een verlaten dorp. De bewoners leden al jaren onder het geweld tussen opstandelingen en de regering, en uiteindelijk werd het dorp geëevacueerd door regeringsmilites.

Grängesberg in Zweden was ooit een dichtbevolkte mijnstad. Sinds de sluiting van de mijnen in 1989 liep de stad leeg en veranderde in een uitzichtloze spookstad, geplaagd door werkloosheid, verveling en geweld tegen immigranten.