Metropolis

status

Wat geeft iemand aanzien? Een smak geld, een goede baan? Of misschien wel een gouden tand. Onze Metropolis correspondenten zoeken het uit.

Waarom je voortanden houden als je er ook gouden voortanden in kan zetten? In Bolivia is dat veruit de makkelijkste manier om te laten zien dat je vindt dat je meer aanzien verdient.

In de VS is er sinds Obama's presidentschap iets raars aan de hand: politiek actief zijn heeft een nieuwe glans gekregen. Suffige bijeenkomsten in buurthuizen krijgen opeens een laagje glamour. Dit leidt dan tot de politieke standpunten van elfjarigen, zoals Bianca. Ze wil haar eigen buurt Harlem een betere plek maken.

Er uit zien als een staatshoofd geeft natuurlijk altijd status. Onze correspondent Emal in Afghanistan vond iemand die hier heel erg goed in is: Akbar Andarabi heeft zijn Hamid Karzai-look vrijwel geperfectioneerd.

Correspondent Idi hoorde dat het onder de vrouwen in het binnenland van Suriname veel aanzien geeft als je zo veel mogelijk potten en pannen ongebruikt in je huis hebt hangen. Hij trok diep het binnenland in om te kijken of dat klopt.

Bij de bedoeïenen in het zuiden van Israël, geniet je pas echt aanzien als je meerdere vrouwen en heel veel kinderen hebt. Onze correspondent Yoav ging diep in de woestijn langs bij Ead en zijn vijftien kinderen. Maar waar zijn zijn vrouwen?

In Kenia is het een statussybool als je zoveel mogelijk voortanden mist. Onze correspondent Baraka ging mee met een jongen die zijn tanden laat trekken door een tandentrekker, die zijn gebit met een combinatietang te lijf gaat.

In Manilla in de Filipijnen troeven de allerrijksten elkaar af met gigantische villa's. Doodnormaal, zou je zeggen, alleen gaat het hier niet om villa's om in te wonen, maar om in begraven te worden. Onze correspondenten Barbara en J.P. nemen een kijkje op misschien wel het meest exorbitante kerkhof ter wereld.

Voor sommige mensen in de Gazastrook schuilt status niet in materiële zaken, maar in het martelaarschap. Daar biedt het plegen van een zelfmoordaanslag de hoogst haalbare status voor zowel de dader als zijn familie.

In Libanon gaat politieke status vaak over van vader op zoon. Onze corrsepondent volgt Nadim Gemayel, de zoon van vermoorde president Bashir Gemayel, die nu in de voetsporen van zijn vader wil treden.