Metropolis

straf

Een taakstraf voor een geweldsdelict? Veel Nederlanders vinden dat veel te licht. Moeten we het dan anders doen? Boontje komt om z'n loontje in deze aflevering van Metropolis over straf.

Onze correspondent Stef laat zien hoe ze in Nicaragua hun probleemwijken opknappen: de politie laadt alle vermeende alcoholisten in de achterbak en neemt ze mee naar het bureau voor een 'behandeling', wat voornamelijk neerkomt op kaalscheren en verplicht afkicken.

In Bolivia heb je rechters die bijzondere straffen op leggen. Zoals bakstenen bakken. Hoe zwaarder het vergrijp, hoe meer bakstenen.

Gevangenisstraf in Brazilië is geen pretje. Correspondent Wesley bezoekt een gevangenis waarin honderden gevangenen op elkaar gepakt verblijven.

Op het platteland van India zijn de lokale dorpsraden van wijze mannen vaak een belangrijke autoriteit. Correspondent Neeraj bezocht een dorp waar deze raad volledig uit vrouwen bestaat.

Wie in China niet naar de gewone rechter wil, kan zeven dagen per week terecht bij de nationale tv-rechter. Zij bemiddelt tussen mensen die verwikkeld zijn in kleine conflicten - met succes. - Geproduceerd door Bas Roeterink

Straffen met zweepslagen, het klinkt als een brute manier van rechtspreken. Volgense de inheemse Inga's in Colombia dient het echter niet om de gestrafte zomaar pijn doen; ze hopen de persoon iets te leren zodat hij dezelfde fout niet nog eens maakt.

Onze Israelische correspondent Yoav bezocht de Maasyiau-gevangenis in Israel. Hij wilde leren wat de mores waren in de bajes, maar kwam in heel iets anders terecht...

In Rwanda zijn na de genocide in de jaren negentig zeer moderne rechtbanken ingesteld, die tot doel hadden te verzoenen. Daders van de genocide werden aan het werk gezet in de samenleving, met de bedoeling ze er ooit weer in terug te laten keren.

In sommige afgelegen stukken van Kenia worden mensen, vaak oudere vrouwen, verdacht van hekserij, levend verbrand door hun dorpsgenoten. Correspondente Carren maakte een portret van een man die zo zijn vrouw verloor.