Metropolis

tanden

Wit en recht of juist vol gaatjes. Onze correspondenten onderzoeken de rol van tanden wereldwijd: als statussymbool, om de show mee te stelen of je seksleven te verbeteren.

Ashok uit India kauwt tabak, waardoor zijn tanden steeds bruiner worden. Maar een tandartsbezoek kan hij niet betalen, dus gaat hij langs bij de straattandarts: een klein kraampje op de markt. Daar wordt zijn gebit voor één euro schoon gemaakt.

Marième uit Senegal wil een witte glimlach, dus laat ze haar tandvlees zwart tatoeëren. Dan lijken haar tanden witter. Voor één euro wordt er met naalden zwarte stof in haar tandvlees geprikt. Uiteraard niet pijnloos, maar om mooi te zijn deinst Marième er niet voor terug om pijn te lijden.

Mohammed uit Pakistan tilt 40 kilogram zware stenen op met zijn tanden en slingert er met gemak een bed mee in de rondte. Ooit hoopt hij hiermee in het Guinness Recordbook te komen. Tot die tijd genieten de Pakistanen volop van Mohammeds kunsten.

Ghofur uit Indonesië heeft een beugel; niet om rechte tanden te krijgen maar om erbij te horen. In Indonesië is metaal in je mond een teken van welvaart. Ghofur heeft dan ook geen echte beugel, maar een neppe.

Marcelino uit Nicaragua heeft letterlijk een gouden lach: hij heeft maar liefst veertien gouden tanden en hij wil er nog wel meer. Dit goud beschermt zijn tandglazuur maar is voornamelijk bedoeld voor extra sjans bij de Nicaraguaanse vrouwen.

Dieren hebben witte tanden, mensen horen zwarte en gevijlde tanden te hebben. Dat vinden de leden van de B'laan, een stam in Mindanao, de Filipijnen. Dit is een eeuwenoude traditie, maar of de jongere generatie deze voortzet is nog maar de vraag... - Geproduceerd door Yildiray Kaya

De Spaanse zussen Aziza en Habiba hebben bruine vlekken op hun tanden. Niet omdat ze hun tanden niet poetsen, zoals veel Spanjaarden denken, maar door het water dat ze als kind dronken in de Sahara waar ze oorspronkelijk vandaan komen.

In Kaapstad, Zuid-Afrika hoeven ze geen brede, witte glimlach. Kapenaren hebben ze liever een fietsenstalling. Ook Nathan laat zijn voortanden trekken. Acht stuks maar liefst. Zonder voortanden is de seks beter, zegt hij.

Op het eerste gezicht is een dierenmarkt misschien niet de meest logische plek om een tandartspraktijk te beginnen. Toch heeft deze Chinese tandarts er een goede reden voor. De meeste marktbezoekers zijn namelijk op leeftijd, hebben rotte tanden en bezochten nooit eerder een tandarts. - Geproduceerd door Bas Roeterink

Andrea uit Mexico moet nodig naar de tandarts, maar ze heeft er geen geld voor. Ook haar vijf kinderen zijn aan een grote onderhoudsbeurt toe. Gelukkig kunnen ze gratis terecht bij de rijdende medische kliniek, die elke dag in een ander deel van de stad neerstrijkt.