Metropolis

therapie

Tegenwoordig is het geen taboe meer als je gaat koeknuffelen of lachtherapie volgt. Hoe gewoon is therapie in de rest van de wereld? Metropolis gaat op zoektocht naar geluk en het taboe op hulp.

Het is omstreden in Bolivia, maar de 22-jarige Natalia heeft veel baat bij regressietherapie. In het katholieke land geloven de meeste mensen niet in reïncarnatie, maar Natalia merkt dat terugkeren naar een vorig leven helpt om problemen in haar huidige leven op te lossen.

In Nanjing in China geeft meneer Chen het begrip 'brugwachter' een andere betekenis. Door op zijn brommertje heen en weer te rijden langs de reling van de brug heeft hij al meerdere malen mensen van een zelfgekozen dood gered. En dat allemaal vrijwillig. - Geproduceerd door Bas Roeterink.

De Nederlandse Tawita hangt erg naar het geboorteland van haar ouders, Suriname. Door een therapie die 'opstelling' wordt genoemd, probeert ze achter haar ware gevoelens voor haar beide vaderlanden te komen.

In een stad waar bomaanslagen aan de orde van de dag zijn, lijkt psychologische hulverlening wel op zijn plaats. Desondanks hebben de inwoners van Karachi in Pakistan daar maar weinig oren naar. Correspondent Kazim probeert een ooggetuige over te halen om toch eens met een psychologe te gaan praten.

Vijf dagen per week naar school, drie middagen naar de buitenschoolse opvang, een middag muziekles, een avond voetbaltraining en een wedstrijd op zaterdag: kinderen hebben tegenwoordig een drukke agenda. En dus moeten ze ook ‘onthaasten’. Ouders in Amerika hebben de oplossing: één middag kindertherapie.

Door de economische crisis kent Estland een stijgend aantal werklozen, waaronder Indrek. Om van zijn depressiviteit af te komen, gaat hij in therapie bij Mr. Honey. Als eigenaar van een sportschool leert hij patiënten hun depressie van zich af te trainen.

De genocide in Rwanda heeft bij veel mensen diepe sporen achtergelaten. Alleen psychologische hulp kan hen weer gelukkig maken, maar dergelijke therapie wordt nog niet door iedereen geaccepteerd.

De beste therapie volgens de Italianen? Dat is -geheel volgens katholieke gebruiken- te biecht gaan. Maria legt haar liefdesproblemen voor aan priester Don Adelio.

De katholieken en protestanten in Belfast, Ierland, hebben officieel de wapens neergelegd. Hun kinderen die alleen de vrede kennen, hebben toch te maken met vooroordelen. Groepstherapie leert hen om meer open minded te zijn.

De therapie-hoofdstad van de wereld is Buenos Aires, Argentinië. Sergio heeft al van alles gedaan, maar nu doet hij aan wolken-therapie. Staren naar de lucht blijkt heel ontspannend te werken, ook op een regenachtige dag.