Metropolis

uit elkaar

CD van jou, kind van mij. Soms is het een zegen, maar bijna nergens ter wereld loopt een scheiding vlekkeloos zonder dat er bemiddeling aan te pas komt. Hoe gaan koppels in verschillende landen uit elkaar?

Gescheiden vader Claudio heeft zijn huis in Bologna, Italië, gedwongen moeten verlaten. Zijn ex-vrouw Roberta verhindert hem daarbij om zijn kinderen regelmatig te kunnen zien. In een financieel en emotioneel dal is Claudio nu weer afhankelijk van de steun van zijn ouders. Volgens zijn advocaat vecht Claudio een zware strijd: 'We moeten ook vechten tegen de vooroordelen.'

Als een man in Pakistan wil scheiden, spreekt hij drie keer het woord 'talaq' uit. Sumar regelde zo zijn scheiding. Maar toen het vrijgezellenbestaan hem opbrak, settelde hij zich ongevraagd in een tent pal naast het huis van zijn ex Mariam. Zij moet niks meer hebben van de ouwe snoepert.

Advocaat Lawrence Goodwin in de VS houdt zich al tien jaar bezig met scheidingszaken. In zijn echtscheidingsbus rijdt hij door de stad, die tevens dient als kantoor; compleet met computer, printer en hifi-geluidsinstallatie waarmee hij maar al te graag countryliedjes over verloren liefdes afspeelt.

Kamlesh en Shialja zijn uitgehuwelijkt, en dan mag je in Nepal niet zomaar uit elkaar. 'Toen ik mijn dochter heb weggegeven, heb ik een zoon aangenomen. Daarom is het mijn taak om hen te helpen met hun relatieprobleem,' legt vader uit. .

De acteur Karen Janibekyan verwerkt ook in zijn privéleven een hoop drama. Waar andere Armenen striktere ideeën hebben over uit elkaar gaan, kreeg Karen het naar eigen zeggen voor elkaar om zelfs te genieten van scheiden: 'Want als je voelt dat de liefde ten einde loopt, moet je de trein verlaten.'

Norma wacht al 5 jaar op haar scheiding. In Argentinië kunnen echtscheidingen vanwege geweldsconflicten lang duren. Ze besloot na 19 jaar een punt te zetten achter haar huwelijk vol van fysiek geweld en verbale mishandeling: 'Ik ontmoette hem in Punta Lara en hij leek 'n hele normale jongen.'

Gupreet Singh uit India heeft er genoeg van dat zijn vrouw zo hard snurkt, en al helemaal dat ze zoveel eieren eet: 'Soms eet ze er wel 30 per week.' Preeti vindt het valse beschuldigingen. Ze probeert onze correspondent Jasvinder ervan te overtuigen dat Gupreet juist degene is die snurkt.