Metropolis

vaders en zonen

In Nederland ben je als zoon meestal vrij om te kiezen waar je wilt wonen, wat je wilt studeren, waarin je gelooft en met wie je wilt samenwonen. Maar die vrijheid is niet overal vanzelfsprekend. Vaders en zonen, en hoe ver de appel van de boom kan vallen. Bijzondere verhalen over verwachtingen en bloedbanden.

Meline is een van de sterkste vrouwen van Armenië en vindt zichzelf meer man dan vrouw. Haar ouders, die van oudsher erg traditioneel zijn, moesten erg wennen aan de beroepskeuze van Meline. Maar omdat ze er goed geld mee verdient, accepteren ze haar besluit.

Speciaal voor vaders die zo hard werken dat ze hun zoons nooit zien, hebben ze in de V.S. 'vader en zoon'-kampen opgericht. Een van de varianten hiervan is het honkbalkamp. Onze correspondenten Kel en Eline bezoeken zo'n kamp om uit te vinden hoe de 'quality time' beleefd wordt door vaders en zoons.

China verandert razendsnel. Hoe hiermee om te gaan? Door een ambacht te leren of door te gaan studeren? De vader en zoon in deze reportage lijken in twee verschillende werelden te leven. Zoon studeert, vader vindt dat hij een 'echt' beroep moet gaan leren. Portret van een generatiekloof. - Geproduceerd door Bas Roeterink

Religie kan tot grote conflicten leiden binnen families. Sommige families in Israël verbreken alle banden met gezinsleden die hun Joods Orthodoxe geloof opgeven. En dan moet je opzoek naar nieuwe familie...

In Pakistan is het voor zonen bijna onmogelijk om niet in de voetsporen van je vader te treden: het familiebedrijf verlaten is een grote zonde. Wie dat toch doet, hoort niet meer bij de familie. Zal het correspondent Kazim lukken deze twee kemphanen met elkaar te verzoenen?

Wat doe je als politieagent als je je eigen zoon tegenkomt in een bende en het zelfs tot een gevecht komt? Het overkwam de vader in deze reportage in Peru.

Hoe ga je om met een vader wiens denkbeelden mijlenver van die van jou afliggen? Correspondenten Barbara Politsch en Trox bezoeken in de Filipijnen een man die een fortuin maakte met hanengevechten, terwijl zijn zoon dierenactivist is.