Metropolis

vroeger was alles beter

Was vroeger niet alles beter? De zon scheen vaker en je gulden was nog een daalder waard. Overal ter wereld vonden we mensen die er precies zo over denken.

De Mennonieten in Bolivia leven in een traditionele, van de buitenwereld afgesloten gemeenschap. Ze leven zonder technologie, zijn zeer religieus en spreken ook hun eigen taal. Correspondente Paola laat zien hoe moeilijk het is om met hen in contact te komen.

Kel en Eline gingen op bezoek bij een 'living history'-groep in Los Angeles in Amerika. Vergeleken met andere groepen spelen zij een nogal recente en controversiële periode na: de groep van Maurice Scott en zijn Vietnamese vrouw speelt de Vietnamoorlog na.

Het dorp Sindou in Bukina Faso zit al jaren zonder elektriciteit. De inwoners willen wel, maar waarom is het er nog niet? Zijn er mystieke krachten in het spel? Of saboteren de dorpsoudsten de boel? - Geproduceerd door Gideon Vink & Koffi Ametepe

Elad en Noam halen Palestijnse families op de Westbank naar de 21ste eeuw door ze te voorzien van groene stroom. Maar de intrede van elektriciteit heeft ook haar nadelen...

Correspondent Kazim reisde speciaal voor Metropolis 500 kilometer naar El Pakar, Pakistan. Het lijkt alsof hij 5000 jaar terug in de tijd gaat. Op deze plek woont namelijk een inheemse groep, die hij kennis liet maken met de nieuwste technologische snufjes, zoals zaklampen.

Jorge uit Peru gelooft dat arme mensen belasting laten betalen hetzelfde is als ze vermoorden. Het beste vervoermiddel is volgens hem de fiets; voor iedereen betaalbaar. Maar hij is geen communist. Gek genoeg ziet hij als jood meer in de leiderschapskwaliteiten van Adolf Hitler.

Johnny Vercoutre had liever geleefd in de tijd dat mensen nog normen en waarden hadden en spullen nog van hoogwaardige kwaliteit waren. Zo tussen 1940 en 1960. Hij leeft in Londen dan ook tussen oude motoren en bloemetjesbehang.

Deze Russische kinderen geloven nog in de idealen van een leider die zij nooit gehad hebben. We volgen de kinderen, die met hun clubleider door de sneeuw op pad gaan langs de overblijfselen van het communistische tijdperk.

De Apartheid is al een tijdje geleden afgeschaft, maar in het Zuid Afrikaanse dorp Orania is het nog 'slechts vir blankes'. Dit dorp bedruipt zichzelf. Met eigen geld, eigen rechtspraak maar vooral veel eigenbelang.