Metropolis

wapens

Metropolis duikt in de wereld van de wapens. Zo volgen we Olga in Argentinië die haar best doet om zoveel mogelijk vuurwapens in haar sloppenwijk te vernietigen. En in Amerika zien we hoe de liefde voor vuurwapens van vader op dochter wordt doorgegeven in het Amerikaanse dorpje Kennesaw, waar wapenbezit zelfs bij wet verplicht is.

Na drie decennia oorlog is het bezitten van een wapen een cultuur geworden in Afghanistan. Vooral de Russische Kalashnikov of de Amerikaanse M-16 zijn erg populair. Zelfs zo populair dat sommige mensen de vorm van hun jachtgeweer laten ombouwen tot een volautomatisch oorlogswapen.

In Burkina Faso is een jagersgilde te vinden die Dozo genoemd wordt. Alphonse wil graag het inwijdingsritueel van de gilde ondergaan en als hij slaagt krijgt hij toestemming om een geweer te dragen. En er is nog een leuke bijkomstigheid: wie verantwoordelijkheid draagt voor zijn geweer zal waarschijnlijk ook goed voor een vrouw kunnen zorgen, zo denkt men in zijn dorp.

Als je op het platteland van Jemen rondloopt, is er een kans dat je een groep traditioneel geklede mannen behangen met uzi’s en andere wapens tegenkomt. Geen paniek. Waarschijnlijk is het namelijk zo dat je per ongeluk huwelijksceremonie in bent gelopen.

Dat het zuiden van de V.S. volgepropt zit met wapenliefhebbers weet bijna iedereen. Maar er bestaat ook een dorp waar het verboden is géén wapen te bezitten. Bezit je als hoofd van het huishouden geen wapen, dan riskeer je een boete. Welkom in Kennesaw, Georgia!

In Zuid-Afrika moet je als boer jezelf en je vee goed beschermen. Zelfs kinderen moeten weten hoe ze moeten schieten. Zo ook de 14-jarige Chanel en de 16-jarige Ruanne. Zij zijn inmiddels zo behendig met hun geweer dat ze zich goed kunnen weren tegen wilde beesten... en criminelen, zo nodig.

La Doña uit Argentinië koopt pistolen van dieven en drugsverslaafden om ze vervolgens te vernietigen. Elk pistool minder betekent voor La Doña een slachtoffer minder. Inmiddels heeft ze er zo’n 40 vernietigd en ze hoopt er nog veel meer onklaar te maken.

Vroeger beschermden de Turkana’s van het dorp Lokinama zichzelf en hun vee met pijl en boog, maar tegenwoordig worden grenzen bewaakt met geweren. De 40-jarige Keniaanse dame Nabenyo weet niet alleen hoe een geweer werkt, maar leert ook andere vrouwen er mee om te gaan.