Metropolis

vrijdagavond

Thank god it’s friday! De vraag die gedurende de week elke dag wel even in ons hoofd spookt: is het al vrijdag? Waar wij iedere vrijdagavond met een goudgele rakker in de kroeg staan, vraagt Stef zich af: Wat doet de rest van de wereld op vrijdagavond?

Net als in Nederland kunnen in de Verenigde Staten sommige mensen echt niet wachten tot het vrijdag is. Brett is doordeweeks een kantoorklerk maar als hij op vrijdag klaar is en zijn kaart in de prikklok heeft gestoken, maakt hij zich klaar voor de Grote Transformatie. Pruiken, heupkussens en plamuur komen tevoorschijn en zo gaat Brett het weekend in als Hellin. De voorbereidingen voor de Drag Queen shows worden getroffen in de zogenoemde ‘travestieten-kelder’, waarna Hellin helemaal klaar is voor haar optreden in de Gay Bar in Ohio.

In Pakistan is het traditie om op vrijdagavond wreetah te eten. Dit stukje schapenvlees van de BBQ zorgt ervoor dat je na een week hard werken weer zin krijgt in een potje geile seks. De slaapkamer-capriolen van de Pakistani’s krijgen door het zoute stukje vlees een ware boost, ook als je je looks niet helemaal mee hebt, want: “ Een sterke en mooie man kan niet op tegen een slimme man die wreetah eet”.

In de Filipijnen is voor sommige inwoners van Manilla het begin van het weekend wat minder reden tot feest. Hier is de vrijdagavond de drukste dag voor de moordafdeling van de politie. Velen Fillipinnos krijgen op vrijdag hun loon en dus is het tijd voor een biertje, of zeventien. De hoeveelheid alcohol zorgt voor veel geweld en dode mensen op straat.

Helaas heeft ons het nieuws bereikt dat Alex op 13 april 2015 is overleden. 

De een-benige Alex uit Rusland heeft de taak op zich genomen om het leed van de Moskouse filerijders te verzachten. En dat dat doet ie iedere vrijdag, op zijn DJ-driewieler. “Ik zag mensen haasten naar hun werk als of ze een gevangenisstraf hadden. Voor mij is dat geen leven. Ik pakte mijn gitaar en ging spelen.” Zo begint Alex iedere vrijdag positief aan het weekend, ook al staat hij in een stinkende Moskouse file, op 1 been. 

In Kenia ontmoeten we iemand die het Bruisende nachtleven van Nairobi mogelijk maakt. Marnix leidt een Congolese feestband en iedere vrijdagavond haalt hij alles uit de kast om zijn publiek tot grote hoogte op te zwepen. Daarvoor moeten ze er op en top uit zien en dus duikt Marnix iedere vrijdag eerst nog de beauty salon in. “Iedere week een nieuwe playboy, met lekker veel “swagg” anders gaan de gasten zich vervelen.”

extra op het web

Op Kliwon Friday Night trekken in Indonesië de mensen massaal naar het strand van Parangkusumo om met de goden te praten. Als ze luisteren, kunnen ze je helpen met het krijgen van kinderen of helpen ze je met het oplossen van je torenhoge schuld. Door te mediteren en contact te maken met de koningin van de Zuiderzee hoopt ook Yanto van zijn persoonlijke problemen af te komen. Hij vertrouwt er op dat de Koningin van de Zuiderzee hem van zijn 300 miljoen roepies schuld af helpt: “Ik weet het zeker, ik geloof het met heel mijn hart, dat zij me kan helpen”.