Metropolis

beloofde land

We migreren ons een ongeluk. Steeds meer mensen trekken de wijde wereld in op zoek naar een beter leven in een ander land. Maar waar ligt dat beloofde land eigenlijk? En hoe kom je daar dan? In deze aflevering zoekt Stef antwoord op de vraag: Wat is jouw beloofde land?

Voor de Senegalees Lat is er geen twijfel mogelijk: zijn beloofde land is Spanje. Maar als hij er wil komen, dan moet hij met de boot. Lat is niet de enige met deze droom. En dus vaart er af en toe een vissersboot 1500 kilometer van Senegal naar de Canarische eilanden. Zo’n reis kost je 800 euro en soms ook je eigen leven. 

De hoofdingang over land naar Europa ligt voor vele migranten uit Afrika in Melilla, Spanje. Vanaf een heuvel in Marokko kijken ze uit op het beloofde land en wachten ze op het juiste moment om over het beruchte vierdelige hek van zes meter hoog te springen. Ze leven hier soms wel met 1.000 man tegelijk in kampen. Correspondent Jose Pablo ontmoet Enok Jaba die al drie jaar in een kamp leeft en nog altijd wacht op het juiste moment om het hek te beklimmen. Binnenkort gaat hij het proberen, maar wel met gevaar voor eigen leven.

--> Meer over Spanje bij de VPRO vind je hier.

In Mexico proberen jaarlijks duizenden mensen de vrachttrein te pakken richting Amerika, op zoek naar the American Dream. Wat volgt is een barre tocht op het dak van een trein met gevaar voor eigen leven. Las Patronas is een groep vrouwen die zich het lot van deze migranten zo aantrekt dat ze dagelijks langs het spoor water en voedsel opgooien naar de migranten in de voorbij razende trein. Lorena van Las Patronas vertelt: 'Het is een beest - deze trein heeft al meerdere mensen het leven gekost en vele verminkte migranten achtergelaten.' Migranten die stranden bij Las Patronas krijgen onderdak, kleding en voedsel, tot ze weer zijn aangesterkt om verder te reizen. Narciso uit Honduras vertelt hoe hij uren doorbracht in de kou en regen op het dak van de trein.

--> Meer over Mexico bij de VPRO vind je hier.

--> Meer over de Verenigde Staten bij de VPRO vind je hier.

Er wordt nergens ter wereld meer gemigreerd dan vanuit India. 14 Miljoen Indiërs zijn al vertrokken naar o.a. Australië, Amerika en Canada. Ook Raja wil ondanks zijn goede baan als autoverkoper graag emigreren, maar hiervoor zal hij eerst een visum in handen moeten krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen gaat hij naar de visa tempel in Jalandhar, zoals veel jonge Indiërs met reiswensen. Bij deze tempel staan kraampjes vol speelgoedvliegtuigjes om te offeren aan de Visum God.

--> Meer over India bij de VPRO vind je hier.

Dat Israël voor Joden het beloofde land is, is natuurlijk geen verrassing. Maar ook voor een kleine groep Afro-Amerikanen is dit een heilige plek. In de jaren '70 vertrokken ze na een visioen uit Chicago naar Israël. De engel Gabriel vertelde hen dat Afro-Amerikanen de ware zonen van Israël zijn die door de Atlantische slavenhandel in de VS belandden. Nu ze weer terug zijn in hun heilige land leven ze zo veel mogelijk als hun Hebreeuwse voorouders en maken zij vooral muziek.

--> Meer over Israël bij de VPRO vind je hier.

Midden in het stoffige Burkina Faso ligt het dorpje Béguédo. Dit dorp wordt ook wel klein Italië genoemd. De meeste bewoners van dit dorp hebben namelijk in Italië gewoond of hebben er familie wonen. En in de plaatselijke restaurantjes kun je gewoon een lekker bord spaghetti bestellen.