Metropolis

wiet

De Nederlandse coffeeshops waren jarenlang het symbool van onze unieke tolerantie en vrijheid, maar de wereld lijkt ons in te halen. In Uruguay kunnen wietboeren sinds dit jaar volledig legaal telen, roken en verkopen. Maar in andere landen woekert de ‘War on Weed’ soms nog heftig voort. We kijken naar de veranderende wereld van wiet en vragen ons af: wat mag er wel en wat mag er niet?

Israël verkeert bijna altijd in staat van oorlog. Veel soldaten raken niet alleen fysiek gewond, maar krijgen ook mentaal een klap. Als gevolg van betrokkenheid bij een vuurgevecht, lijdt Ben aan posttraumatische stress. Hij nam soms wel 13 anti-depressiepillen per dag. Nu heeft Ben ontdekt dat ook marihuana de pijn kan verzachten.

Wiet roken is absoluut illegaal in Nepal. Maar tijdens Shivaratri, de feestdag van God Shiva, is het als enige dag in het jaar toegestaan wiet te roken. Volgens de mythe is wiet een geschenk van de God Shiva. Hindoes vanuit het hele land, waaronder Bishwas, trekken naar de gerespecteerde tempel Pashupathinath in Kathmandu waar het feest losbarst.

Wiet is illegaal en vaak ook taboe in Roemenië. Toch kan je via de mazen in de wet wel cannabiszaadjes kopen. Als ‘souvenir’, maar planten mag je ze niet. Gabi verkoopt zulke zaadjes, maar waarschuwt zijn klanten altijd: “Als jullie ze voor andere doeleinden gebruiken dan is dat op eigen risico”. Wietgebruik wordt namelijk zwaar bestraft. “Je kunt beter opgepakt worden voor dood door schuld dan gepakt worden met wiet”, volgens hem.

In Uruguay is het sinds april 2014 legaal om wiet te verbouwen, te verkopen en te roken. Dat zag de kleine wietondernemer, Alejandro Goku, als een unieke kans. Hij verhuisde samen met zijn gezin naar Uruguay om zijn wiet daar te kweken. Nu staat zijn hele tuin er vol mee. 'Als je met liefde en geduld kweekt zal de plant je belonen', weet hij.

Cannabis helpt epileptische aanvallen bij kleine kinderen te verminderen. 'We hebben 25 medicijnen en diëten geprobeerd, maar niks helpt zoals cannabis,' aldus de moeder van de kleine Lily, die erg geholpen is met wiet in vloeibare vorm. Het gebruik van medicinale cannabis is in veel staten in Amerika verboden, maar in de staat Colorado is het wel toegestaan. Daarom verhuizen gezinnen vanuit heel Amerika hier naartoe om te leven met lotgenoten.