Op het het rechte pad

Wereldwijd zitten er op dit moment zo’n 10 miljoen mensen in de cel. Iedere dag komen er daar duizenden van vrij. Metropolis pakt in 4 landen de draad weer op met ex-gevangenen en onderzoekt hoe oud-bajesklanten hun oude gewoonten hebben doorbroken.

Donderdag 18 september om 21.50 uur op NPO 3.

Gilson in Brazilië heeft geen hulp nodig gehad om zijn leven te beteren. Nadat hij tijdens een gewapende overval werd neergeschoten door de politie en in de bak belandde, besloot hij zelf zijn leven drastisch te veranderen. Hij dook in een typisch Braziliaanse groeimarkt: die van het favela-toerisme. Nu leidt de ooit vuurwapengevaarlijke gids rijke westerse toeristen door zijn oude achterbuurt.

In Mexico gaan we mee met de aan crack verslaafde German. Hij zat vast in de overvolle Reclusorio Norte gevangenis van Mexico-Stad, en Metropolis was er bij op de dag dat hij vrijkomt: zonder een rooie cent op zak en in zijn gevangeniskloffie wordt hij op straat gezet. Gelukkig voor hem is er de in België geboren pater Francisco, die met German bidt, en hem door de eerste nacht heen sleept.

Bekijk deze reportage alvast online:

Ex-gedetineerde en ex-verslaafde Michael in Nederland krijgt geen hulp van de pater, maar van een forensische zorginstelling. Omdat hij gemotiveerd was om zijn leven te veranderen, is hij toegelaten tot het Triple-ex huis. Een plek waar ex-gevangenen extreem intensief begeleid worden om ‘triple-ex’ te worden: dat wil zeggen ex-gevangene, ex-verslaafd en ex-werkloos.

In Tanzania heeft ex-gevangene Tete het ook zonder hulp moeten stellen. In zijn geval is dat wel erg schrijnend, want hij zat 18 jaar onschuldig in voorarrest en werd uiteindelijk vrijgelaten zonder dat het ooit tot een rechtzaak kwam. Maar compensatie van de overheid, daar kan hij naar fluiten. Net als zijn vrouw en kinderen overigens, want die bleken tot overmaat van ramp met de noorderzon vertrokken toen hij eindelijk vrijkwam. Nu probeert de eenzame Tanzaniaan hen weer te vinden door oproepjes te doen op de lokale radio, in de hoop dat zijn dochter toevallig luistert. Een somber verhaal zou je zeggen, ware het niet dat Tete’s oproepjes op de radio hem mooi een nieuw gezin hebben opgeleverd.

Metropolis over ex-criminelen. Op donderdag 18 september om 21.50 uur op NPO 3.
Let op: op donderdag 11 september is er geen uitzending van Metropolis.