valt er nog wat te vieren?

Een feestje, daar houden we in Nederland wel van. Zo is het aantal festivals hier in de afgelopen 30 jaar vervijfvoudigd. En die festivals worden vooral bezocht door een generatie hippe, zorgeloze Nederlanders die niet anders weet dan dat het de hele zomer feest is. Maar zo’n volle feestagenda is voor veel wereldburgers niet weggelegd. Vaak is het toch wachten op die paar dagen in het jaar dat er wat te vieren valt. En als het zover is, hoe vier je dat dan?

‘Verkleden, drinken, dingen slopen.’ Volgens Shadi uit Hebron is dat het enige dat de joodse settlers in zijn stad doen tijdens hun jaarlijkse Poerimfeest. ‘Ze vernielen Palestijnse huizen en slaan mensen in elkaar.’ Een joodse feestganger is het niet met hem eens: ‘We verkondigen 'n boodschap van eenheid, blijdschap en vrede. We verwelkomen iedereen die 't met ons wil vieren’, zegt hij opgetogen. Maar een dronken meisje even verderop denkt daar toch anders over: ‘De Arabieren zijn vervloekt! Ik wil alle Arabieren dood! Ik haat ze!’ Niet echt een leuk feestje voor Palestijnen dus. ‘De Israëlische politie raadt Palestijnen ook aan thuis te blijven,’ aldus Shadi.

Op het Indonesische eiland Bali blijft iederéén binnen als het feest is. Tijdens de Dag van de Stilte, die valt op Balinees nieuwjaar, zijn vermaak en werk niet toegestaan. Dit komt er op neer dat je maar een beetje saai thuis moet gaan zitten. Daarmee wordt het normaal gesproken door toeristen overspoelde eiland als het ware gereinigd. ‘Nu kun je de golven tenminste horen’, aldus de traditionele stiltebewaker met wie correspondent Jamal op patrouille gaat.

Een dagje rust op een eiland waar het bijna 365 dagen per jaar feest is, dat is zo gek nog niet. Maar in Pakistan zouden ze wel wat vaker onbezonnen willen feesten. Een bruiloft vieren mannen en vrouwen gescheiden van elkaar en om het feest aan de mannenkant wat gezelliger te maken, worden er travestieten ingehuurd. ‘Wij Pashtun houden erg veel van vrouwen, maar van onze cultuur mogen we niet mengen. De travestieten kunnen onze verlangens inlossen door zich te verkleden als vrouw,’ legt een van de bruiloftgasten uit. Zo is het in Pakistan pas feest, als er een travestiet is geweest.

Metropolis over feest. Op donderdag 16 oktober om 21.50 uur op NPO 3.