Metropolis helpt je de zomer door! Na 15 seizoenen Metropolis hebben we de beste reportages verzameld onder 6 nieuwe thema's. Deze week: Gehandicapt met Metropolis.

Overal in de wereld gaan we anders met een handicapt of chronische ziekte om. Het ene land probeert het gehandicapten zo makkelijk mogelijk te maken, in het andere land is het nog steeds een groot taboe. Hoe is het om te wonen in een dorp vol blinden? En hoe moeilijk is het leven voor een kind met syndroom van Down in Rusland?

In Rusland wordt 85% van de kinderen met down aan de staat afgestaan. Maar in de staatsinstellingen is geen speciale begeleiding en de omstandigheden zijn er slecht. Lena besloot haar dochter Masja daarom thuis te houden. Ze moest alles zelf uitvinden en maakt zich vooral zorgen over de toekomst van haar kind.

Het dorpje Paran in Peru staat niet alleen bekend om haar zoete perziken, maar ook om de zeldzame ziekte ‘Retinitis Pigmentosa’. Deze ziekte doet ‘t gezichtsvermogen verminderen, tot je blind bent. Van de 300 inwoners leiden er 60 aan deze ziekte.

Lillibeth uit de Filipijnen is een klein mens, en daar hebben de meeste Filipino’s het niet zo op. “Als ik zo’n dwerg als haar zie, maak ik dat ik weg kom,” aldus Lillibeth’s buurvrouw. Lillibeth heeft een baan gevonden bij het ‘Hobbit House’, een bar waar alleen maar kleine mensen in de bediening werken. Daar wordt ze betaald om uitgelachen te worden, maar het is voor haar de enige hoop op een baan.

Cannabis helpt epileptische aanvallen bij kleine kinderen te verminderen. “We hebben 25 medicijnen en diëten geprobeerd, maar niks helpt zoals cannabis,” vertelt de moeder van de kleine Lily, die erg geholpen is met wiet in vloeibare vorm. Het gebruik van medicinale cannabis is in veel staten in Amerika verboden, maar in de staat Colorado is het wel toegestaan. Daarom verhuizen gezinnen vanuit heel Amerika hier naartoe om te leven met lotgenoten. 

Julio heeft het Syndroom van Down. Met plastische chirurgie hoopt hij uiteindelijk zo veel mogelijk op een gewoon mens te lijken. Hij wil weer de straat op kunnen zonder dat mensen hem discrimineren. Julio liet zijn voorhoofd, neusschot, ogen en jukbeenderen opereren en hoopt dat hij dankzij deze operaties snel een vriendinnetje zal scoren.

Volgende week: Lekker schoon met Metropolis. 5 reportages uit 15 seizoenen metropolis over wereldwijde hygiëne.