een hemels hoogtepunt

Metropolis heeft het lekkerst voor het laatst bewaard. De huidige reeks stopt op een hoogtepunt: het vrouwelijk orgasme. Hoeveel verschillen er ook zijn tussen alle culturen, het orgasme is overal hetzelfde, zou je denken. Maar de manier waarop de wereldburger vrouwlief klaar laat komen kan behoorlijk verschillen. In deze seizoensafsluiter bewandelt Metropolis de weg naar haar climax.

Betty Katana Longo leert de vrouwen in haar dorp in Kenia de geheimen van een intens orgasme, middels de techniek Kachabali. Kachabali garandeert goede seks, zegt Betty, en ze legt graag uit hoe het in zijn werk gaat. Belangrijkste is daarbij dat ‘de penis tegen het nootje van de vrouw aan wrijft,’ aldus Betty.

Tako uit Georgië hoeft niet zoveel meer te leren als het om klaarkomen gaat. Zij bekommert zich vooral over het geluid je maakt tijdens de climax. Kreunen is nog al een taboe in Georgië en dat ondervond Tako aan den lijve. Haar man scheidde van haar omdat zij te luid in de slaapkamer was. ‘De vrouw wordt hier gezien als moeder, dochter of echtgenote, maar nooit seksueel’, zegt Tako, ‘Ik had zelfs geen vrijheid in mijn eigen bed!’. Zij gaat nu de strijd aan met het taboe op het toneel: in de Georgische ‘Vagina monologen’ demonstreert Tako een heel scala aan geluiden die zij maakt wanneer zij op weg is naar de top.

Orgasmic Meditation coach Maya Gillberg uit New York doet het helemaal anders. Voor haar en haar cliënten gaat het niet om het bereiken van een hoogtepunt. “Het orgasme is geen gebeurtenis maar een staat van zijn. Het is meer een golf dan een punt.” De ‘OM’ training is een oefening in duo’s waarin het allemaal draait om het vrouwelijk orgasme, wat wel tot 15 minuten duurt. De strelers dragen wel plastic handschoentjes. Dat is hygiënisch en bovendien voel het meer als oefening. Goed uitgevoerde ‘OM’ doet veel meer dan je seksleven een boost geven: ‘Het maakt je een compleet mens,’ zegt Maya.

De laatste aflevering van dit seizoen:
Metropolis over het Orgasme. Op donderdag 13 november om 21.50 uur op NPO 3.