Deze week een lekker schone verzameling metropolis reportages. Want wanneer ben je eigenlijk schoon? En wat vinden we hier qua hygiëne heel normaal wat ze aan de andere kant van de wereld maar smerig vinden? Van wassend wildpoepen tot tanden poetsen met takjes, lekker schoon met Metropolis.

Wassen, tandenpoetsen, poepen en plassen. In Jakarta gebeurt het allemaal op één plek: in de Ciliwung rivier. Omdat niet iedereen toegang heeft tot een badkamer, hebben de mensen die langs de rivier wonen zelf vlotten gebouwd. Als er een drol voorbij drijft? Gewoon even geen water scheppen!

Tandenborstels? Op het platteland in Kenia hebben de meeste mensen daar nog nooit van gehoord. Toch hebben ze hier hele witte tanden. Hoe dit mogelijk is? Onze correspondent Carren laat zien hoe deze dorpsbewoners voortdurend hun tanden poetsen met takjes.

Volgens het Jodendom mag een ongestelde vrouw 2 weken niet aangeraakt worden. Eerst moeten de bedden gescheiden worden en vervolgens moeten alle handelingen kosjer uitgevoerd worden. Dat betekend geen fysiek contact, ook niet om dingen aan te geven en dat brengt in het dagelijks leven nogal wat ongemakken met zich mee. 

Lekker schoon word je ook in de voeten-schraap-winkel van Master Su. Hij snijdt en schraapt al 64 jaar eelt, schimmeltjes en rare pukkeltjes van andermans tenen, en dat niet zonder plezier.

Lekker in bad met mannen! Professor Vadim gaat iedere dinsdag naar een speciale wasplek in Moskou, de banja. Een banja is een traditioneel Russisch stoombad wat goed schijnt te zijn voor je bloeddruk. Maar nog beter is de gezellige sfeer die er hangt in de banja waar professor Volya met zijn vrienden ontspant.

Volgende week: Liefde met Metropolis. 5 reportages uit 15 seizoenen metropolis over de liefde