Van extreme Vespa lovers in Indonesiƫ tot een levensgevaarlijke snelweg in de Filipijnen. Overal in de wereld verplaatsen mensen zich van A naar B, alleen de manier waarop wil nog wel eens verschillen. De een met gevaar voor eigen leven, de ander met een uniek zelfgebouwd voertuig. Deze week: Metropolis op wielen.

De Halsema Highway in de Filipijnen is een van de gevaarlijkste snelwegen ter wereld. Dit komt door stenen die op het wegdek vallen, het ontbreken van vangrails en de extreme mist die hoog in de bergen kan ontstaan. Ondanks alle gevaren doet chauffeur Dennis zijn best.

De markante broers Doru en Florin uit Roemenië verdienen hun geld met behulp van hun unieke auto. Zij zijn houthakkers en bouwden helemaal zelf een zaagauto. Het ding hangt aan elkaar van bijeengeraapte onderdelen. Maar dan heb je wel een auto die stukken hout kan zagen en ook nog dienst kan doen als waterkoker.

Angga en Ani uit Indonesië zijn 'Extreme Vespa lovers'. Binnen deze subscultuur trekken jonge, blowende Vespaliefhebbers zich zo weinig mogelijk van de maatschappij aan. Angga, Ani en hun baby gaan op weg naar een groot festival in Karawang, zo’n honderd kilometer van hun huis in Jakarta. Hier komen de vrije vogels op hun flink vertimmerde tweewielers bij elkaar om te genieten van elkaars creaties en de bijbehorende, vrolijke reggaemuziek.

Naymat uit Pakistan haalt hele gevaarlijke trucs uit met zijn auto. Hij zet dagelijks zijn leven op het spel in het Wiel des Doods. Dat is eigenlijk niets meer dan een enorme houten ton waarin Naymat met zijn auto aan de binnenkant rondjes tegen de wanden op rijdt, terwijl hij zwaait naar het publiek. “Het is levensgevaarlijk, maar ik kan er wel mijn brood mee verdienen,” zegt Naymat.

In Zuid-Afrika staat je auto eigenlijk nergens veilig. Maar gelukkig is daar meneer Gunman! Voor wat kleingeld let hij op je wagen en helpt hij je indien nodig met inparkeren. Gunman neemt zijn baan serieus, maar helaas zijn er ook veel dronken ‘car guards’ die het vak een slechte naam bezorgen.

Volgende week: Metropolis en het lichaam. 5 reportages uit 15 seizoenen metropolis over ons lijf.