Modepoppetjes en fashionista's

Milena uit Estland ligt voor de deur van de eerste H&M in Estland te wachten op mode voor de massa, terwijl Lee-Chè en Ashwin uit Johannesburg liever zelf bepalen wat in de mode is. Met hun Zuid-Afrikaanse fashion-collectief V.I.N.T.A.G.E. vermaken ze kleding op extravagante wijze.
In deze uitzending verkent Metropolis de modewereld. Donderdag 28 augustus om 11.15 uur op NPO 2 (hh).

Lee-Chè en Ashwin verknippen mouwen tot broekspijpen en naaien een wit t-shirt om tot hippe capuchon. In hun eigen creaties schitteren ze als dansers op het podium, maar in het Zuid-Afrikaanse straatbeeld vallen ze nogal op. Bijvoorbeeld in hun ‘meggings’, oftewel leggings for men. “Zuid-Afrika is helaas erg conservatief. Veel mensen dragen nog steeds de Apartheid met zich mee en omdat zij toen niet vrij waren, vinden ze dat wij nu ook niet vrij mogen zijn,” aldus Lee-Chè, die met zijn absurde outfits aan conformisme een broertje dood heeft.

Ook Milena uit Estland weet dat je met terughoudendheid niet ver komt in de modewereld. Daarom is zij er als de kippen bij als de eerste H&M van Estland zijn deuren opent. “Twee jaar geleden hoorde ik al dat H&M naar Tallinn kwam. Ik ben de gelukkigste mens ter wereld. Ik sta hier al sinds vanmiddag en heb nog dertien uur te gaan tot de opening,” zegt Milena, terwijl ze ‘s avonds haar kamp opslaat tussen de beveiligers in het winkelcentrum.

Jonge meisjes willen soms ver gaan voor de mode. Zo ook de 14-jarige Vesi uit Bulgarije, die door haar modellenbureau klaargestoomd wordt om de catwalks van Aziatische modemerken te bestormen. Daarvoor moet ze eerst een heel bijzonder loopje on de knie krijgen. En omdat ze in de groei is, worden ook regelmatig haar maten opgemeten. “De taille is 65 centimeter. Vreselijk ja. Je proporties zijn goed maar in de taille kun je wel wat afvallen,” aldus de coach tegen de toch al superslanke Vesi.

Donderdag 28 augustus om 11.15 uur op NPO 2 in Metropolis. Deze uitzending is een herhaling. 

Kun je niet wachten tot donderdag? Bekijk hier de uitzending online.