van poepzakje tot composttoilet

Metropolis over poep. Dat klinkt misschien wat vies, maar onze ontlasting en waar we dat kwijt moeten geeft op veel plekken in de wereld dagelijks een hoop gedoe. In India wandelen we over een strand dat als WC wordt gebruikt en in Keniaanse sloppenwijken poept men ook liever buiten. Zo vervuilt de toiletgang in veel landen nog altijd onze omgeving. In Kenia vonden ze gelukkig een nette oplossing.

De Peepoo collector, de naam zegt het al, is een manier om plas en poep netjes op te vangen. De bewoners van sloppenwijk Kibera in Nairobi deden hun behoefte lange tijd gewoon op straat, of achter hun huisjes. Maar nu Ruth Auma van Peepoople hun uitwerpselen komt ophalen in de daarvoor bestemde zakjes, wordt het langzaam een beetje netter in de buurt. Al vinden sommige mannen het nog een smerig idee om binnenshuis te poepen. ‘Ik betaal liever voor een openbaar toilet. Een toilet hoort ver weg van huis.’
 

De bewoners van de Mumbaise sloppenwijken gaan ook liever buiten door de hurken. Een riolering zoals wij die kennen is er niet, en dus doen de meeste bewoners hun behoefte dagelijks op het nabijgelegen strand. ‘Er zijn maar 4 toiletgebouwen op een inwonertal van 25.000,’ legt een van de bewoners uit. ‘Tegen de tijd dat je aan de beurt bent, is er een dag voorbij.’ En wat krijg je dan? Precies, een strand vol stront.

En dat terwijl je ook zonder riolering de boel netjes kunt opruimen. Meneer Baarslag uit Wierden maakt duurzame composttoiletten. Daarmee kun je je eigen uitwerpselen opvangen zonder riool en je kunt de boel ook nog eens composteren. We gaan met hem mee als hij het toilet in het volledig zelfvoorzienende huis van mevrouw Burema in Olst aflevert. Straks kan ze haar groentetuin van zelfgeproduceerde mest voorzien. Opgeruimd staat netjes.

Metropolis over poep. Op donderdag 23 oktober om 21.50 uur op NPO 3.