Ieder jaar kijken fashionista’s hun ogen uit tijdens de beroemde Fashion Weeks in Parijs, Milaan, Londen en New York. Een wereld vol glitter en glamour en de allerlaatste mode. Maar ook veel Afrikaanse steden organiseren een Fashion Week waar de kleur en creativiteit van afspat. Daarom schijnt Metropolis deze week haar spotlight op vier vooraanstaande Afrikaanse Fashion Weeks: in Nigeria, Senegal, Zuid-Afrika en Tanzania. Dus strijk de kreukels alvast uit je mooiste outfits; Africa here we come!

Lagos Fashion Week / Nigeria

24 t/m 28 oktober 2018

Het merk Orange Culture van Adebayo Oke-Lawal op de Lagos Fashion Week in maart dit jaar.

Wie deze week nog naar de Nigeriaanse hoofdstad gaat, komt terecht in de bruisende Lagos Fashion Week. Hoewel Nigeria een van de armste landen ter wereld is, zou je dat bijna vergeten wanneer je de modellen in kleurrijke outfits over de catwalk ziet paraderen. Deze modeweek is acht jaar geleden opgericht door de modeontwerper Omoyemi Akerele. Met deze Fashion Week wilde ze een broedplaats voor mode in Afrika creëren en dat is haar gelukt. Inmiddels trekt Lagos beginnende en ervaren ontwerpers uit heel Afrika. Europese of Amerikaanse bezoekers zie je er echter nauwelijks.

Een van de ontwerpers die al vaker op de Lagos Fashion Week haar mode geshowd heeft, is Kanyinsola Onalaja. Met haar merk ONALAJA mixt ze Nigeriaans erfgoed met een vleugje Italiaanse esthetiek en Britse formaliteit. Adebayo Oke-Lawal stapte met zijn merk Orange Culture begin dit jaar al de bühne van de Lagos Fashion Week op. En dat deed hij met een groot statement. De lokale ontwerper uit Lagos wil met zijn genderneutrale mode laten zien dat er geen typische man bestaat. Een man kan wat hem betreft zowel emotioneel en kwetsbaar als expressief zijn, zonder zijn Afrikaanse identiteit te verliezen.

Aankomende week zal ook Bubu Ogisi met haar modellen het podium in Lagos betreden. Haar merk IAMISIGO heeft zowel in Ghana en Nigeria als New York voeten in de aarde. Bubu houdt ervan een brutaal tintje toe te voegen aan haar ontwerpen die geïnspireerd zijn op de Afrikaanse cultuur. Maar niet teveel: minimalistische esthetiek blijft volgens haar de sleutel tot mode-succes!

Dakar Fashion Week / Senegal

juni 2019

Een van de ontwerpen van Tsemaye Binitie op de Dakar Fashion Week 2018.

Er bestaat geen officiële kalender waar je alle Afrikaanse Fashion Weeks op terug kunt vinden, maar in bijna alle 54 landen op het continent wordt er wel een mode evenement georganiseerd. Als je als modeliefhebber afreist naar de Dakar Fashion Week in Senegal, zal je niet teleurgesteld worden. Met het thema van dit jaar, My Africa, wil oprichtster Adama N’Diaye de zichtbaarheid en schoonheid van Afrikaanse vrouwen eren op de catwalk. N’Diaye moedigt ontwerpers vanuit het hele land aan zichzelf en de Afrikaanse roots te representeren tijdens deze Fashion Week. Het diverse verhaal van het continent wordt op deze manier via mode verteld.

Zo laat de Nigeriaanse ontwerper Tsemaye Binitie het Nigeriaanse erfgoed terugkomen in zijn keuzes voor textiel. Hij maakt vaak gebruik van de aso-oke uit Nigeria, een handgeweven stof dat voorheen door de Nigeriaanse Yoruba-stam werd gemaakt en gedragen tijdens rituele ceremonies. De stof wordt normaal gesproken gebruikt voor hoofddeksels, Binitie gebruikt het juist als stof voor rokken en jurken (zie foto hierboven).

Niet vies van een politiek tintje? Kijk dan uit naar de op #MeToo geïnspireerde teksten van de Zuid-Afrikaanse ontwerpers Didier de Villiers en Mothei Komiso. “Rape is worse than murder” en “Love is safe” staat met witte verf op de lichamen van hun mannelijke modellen geschreven. Met hun fashionable bomberjacks en lange jassen paraderen ze zelfverzekerd over de catwalk. Hiermee willen de ontwerpers een geluid tegen verkrachtiging laten horen en een eerbetoon aan vrouwen brengen.

Joburg Fashion Week / Zuid-Afrika

april 2019

Afro-Asia fashion van Marianne Fassler.

Door naar Zuid-Afrika daar hebben ze de AFI Joburg Fashion Week. Het genderneutrale thema -wat we in Lagos al zagen- komt ook hier weer terug. Bij modeontwerper Nao Serati onder andere. Hij showde zijn nieuwste collectie deze maand op de AFI Joburg Fashion Week in Johannesburg. Hij maakt unisex-kleding die de marges van gender en seksualiteit verkennen, maar de Zuid-Afrikaanse afkomst niet vergeten.

Wie ook gender en de Afrikaanse identiteit als uitgangspunt neemt, is Sibusiso Mahone. Hij verzamelt verhalen van de straat en is altijd op zoek naar elementen die het Afrika van nu vertegenwoordigen. Afgelopen zomer kwam zijn droom uit en mocht hij de Zuid-Afrikaanse hiphop artiest Cassper Nyovest aankleden. 

Verwacht ook veel internationale invloeden, want Zuid-Afrikaanse ontwerpers kijken graag naar hun oosterburen. Ontwerpster Marianne Fassler zat om de tafel met Aziatische ontwerpers uit Japan, Cambodja en China om te brainstormen over haar nieuwe collectie. Ben je fan van kimono’s en jumpsuits, bedrukt met de Chinese draak en Japanse kat? Dan is deze collectie je op het lijf geschreven.

Swahili Fashion Week / Tanzania

30 november t/m 2 december 2018

Een van de ontwerpen van Martin Kadinda's Bongo Fashion Collection uit 2016.

Afrika is het meest bevolkte en jongste continent ter wereld en de waarde van de kledingindustrie wordt geschat tussen de 15 tot 31 miljard dollar. Echter worden de meeste Fashion Weeks door de rest van de wereld nog steeds grotendeels genegeerd. Bij de Swahili Fashion Week, dat zowel in Tanzania als Kenia plaatsvindt, is dat anders. Als je hier als ontwerper je collectie weet te verkopen, ligt er mogelijk een glansrijke carrière in Europa of Amerika voor je in het verschiet. De Week werd in 2008 door de Tanzaniaanse Mustafa Hassanali opgericht en vormt het grootste jaarlijkse mode-evenement van Centraal en Oost-Afrika.

Een van de grootste Tanzaniaanse ontwerpers van herenkleding die zowel in binnen- als buitenland op de catwalk bekend is, is Martin Andrew Kadinda. In 2011 startte hij zijn eigen blazer-kledinglijn, genaamd Blazer Single Button. En die trekt veel aanzien. De beroemde Tanzaniaanse artiest Diamond Platnumz en de Jamaicaanse dancehall-reggae specialist Shaggy treden er graag in op. Na het winnen van meerdere modeprijzen werd hij door Tanzaniaanse nieuwszenders benoemd tot Fashion Jewel van Afrika.

Van 25 tot en met 28 oktober vindt in Nigeria de Lagos Fashion Week plaats, daarom laat Metropolis haar spotlight de komende weken schijnen op modieus Afrika. Zo neemt de Nigeriaanse fashionista Uche Uba je via het Instagram kanaal van Metropolis mee naar de Lagos Fashion Week. Volg hem hier!