Geestverruimend roesje

De Nederlandse coffeeshops waren jarenlang het symbool van onze unieke tolerantie en vrijheid, maar de wereld lijkt ons in te halen. We kijken naar de veranderende wereld van wiet en vragen ons af: wat mag er wel en wat mag er niet?
Donderdag 4 september om 21.50 uur op NPO 3.

De wereld kleurt langzaam groen. In Uruguay kunnen wietboeren sinds dit jaar volledig legaal telen, roken en verkopen. Maar in andere landen woekert de ‘War on Weed’ soms nog heftig voort. De Amerikaanse staat Colorado is daarop een uitzondering. Hier gaan zelfs meisjes van negen dagelijks legaal aan de marihuana.

In buurstaat Utah is het nog ten strengste verboden wiet te kopen, maar omdat het in Colorado wel mag wonen daar inmiddels honderden wietmigranten. Ook Madeleine en haar moeder liftten mee op deze ‘Green Rush’. De epileptische aanvallen van de kleine meid worden onder controle gehouden door cannabisolie, zoals nog geen enkel medicijn heeft kunnen doen. En daarom is de verhuizing naar de wietstaat het de familie meer dan waard.

Ook Ben in Israël kan geen dag zonder zijn geestverruimende roesje. Het posttraumatische stresssyndroom dat hij in het leger opliep bezorgt hem slapeloze nachten, maar toen hij een keer wiet rookte verdwenen zijn depressieve gevoelens als sneeuw voor de zon. “Ik kon weer slapen. En ik genoot. Ik dacht dat ik dat nooit meer zou voelen,” aldus de ex-soldaat.

Maar volgens Mike van de Filipijnse drugspolitie zou de wereld een stuk vrediger zijn zonder al die groenvoorziening. Met een team trekt Mike vijf keer per jaar de beboste Filipijnse provincie Benguet in om wietplantages te verbranden. “Het verwoest alleen maar levens,” meent Mike. Het lijkt een eindeloze strijd, want terwijl hier de cannabis in rook opgaat, bloeien er een paar kilometer verderop al weer nieuwe plantjes.

Metropolis over wiet. Op donderdag 4 september om 21.50 uur op NPO 3.