vanaf 11 april 2020

Met o.a. Jaap Robben, Ellen Deckwitz en Alex Klaasen

In Mondo ontvangt Nadia Moussaid iedere zaterdagavond schrijvers, filmregisseurs, muzikanten en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland. Door de ogen van deze kunstenaars kijken we naar onszelf en de wereld om ons heen.

in deze uitzending:

Deze week in Mondo lanceren we met dichter Jaap Robben het project 'Dichter aan de lijn', waarbij mensen gebeld kunnen worden om een gedicht voorgedragen te krijgen. Schrijver, columniste en winnaar van de E. du Perron prijs 2019 Ellen Deckwitz praat mee. Daarnaast hebben we het over social distancing. Met acteur Gijs Scholten van Aschat, artistiek directeur van Het Nationale Theater Eric de Vroedt en creatief directeur van Milkshake Festival Marieke Samallo spreken we over de langdurige gevolgen van het samenscholingsverbod. En we bespreken het festival DGTL dat door het coronavirus verplaatst is naar het internet. Dit weekend vindt het onder de naam DIGITAL DGTL als grootste online-festival ooit plaats, en schrijver Dorien van Linge danst in onze studio mee. Schrijver Manon Uphoff leest een verhaal voor over het leven in coronatijden. 

Dichter aan de lijn

Schrijver en dichter Jaap Robben lanceert in onze uitzending een nieuw project: Dichter aan de lijn. Mensen die cultuur in huis willen halen kunnen zich via deze link aanmelden om binnenkort te worden gebeld door een dichter die ze telefonisch eigen werk voordraagt. Dichter, columniste en kersverse winnaar van de E. du Perronprijs 2019 Ellen Deckwitz praat mee. 

1.5 meter-samenleving in de kunsten

Met acteur Gijs Scholten van Aschatartistiek directeur van Het Nationale Theater Eric de Vroedt en creatief directeur van Milkshake Festival Marieke Samallo praten we over de gevolgen van de huidige social distance-samenleving op hun vak. Met wat voor creatieve oplossingen zijn organisaties als festivals, musea en theatergroepen bezig nu mensen voorlopig niet in grote getale samen mogen komen? Schrijver en journalist Dorien van Linge laat zien hoe het bijwonen van een online-festival te werk gaat en danst in onze studio op de beats van DIGITAL DGTL, het grootste online-festival ooit.

Alex Klaasen

De Annie M.G. Schmidt-prijs is de prijs voor het beste theaterlied van het afgelopen jaar. 10 april werd bekend dat de prijs naar Alex Klaasen gaat. Bij ons treedt hij op met zijn winnende lied ‘Gewoon Opnieuw’.

Manon Uphoff

Schrijver, scenarist en beeldend kunstenaar Manon Uphoff neemt het stokje over van Marente de Moor en leest een verhaal voor over het leven in coronatijden.

praat mee

Praat tijdens of na de uitzending mee op Twitter: @vpro_mondo. Gebruik de hashtag #vpromondo.

Dagelijkse cultuurtips vind je op onze Facebook en Instagram