25 april 2020

Met o.a. Lineke Rijxman, Merlijn Twaalfhoven, Pax the Humanoid en Rimon

In Mondo ontvangt Nadia Moussaid iedere zaterdagavond schrijvers, filmregisseurs, muzikanten en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland. Door de ogen van deze kunstenaars kijken we naar onszelf en de wereld om ons heen.

in deze uitzending:

Deze week in Mondo is actrice Lineke Rijxman onze evenementloze zomergids met een blokkenschema van het online cultuuraanbod. Componist Merlijn Twaalfhoven start deze week de Academie voor Onzekerheidsvaardigheid. Samen met schrijver Marjolijn van Heemstra schuift hij aan om te praten over een creatieve manier om met onzekerheid om te gaan. Schrijver en dichter Ted van Lieshout heeft deze week beldienst voor Dichter aan de lijn.

Rapper Pax the Humanoid heeft tien jaar gewerkt aan een soloalbum, maar het coronavirus gooit roet in het eten. Nadia spreekt hem over zijn jeugd en waarom het album zo lang op zich liet wachten. Hij treedt op met Love Rocks. Verder vertelt Joost de Vries over zijn nieuwe verhalenbundel Rustig aan, tijger en treedt zangeres Rimon op. 

Lineke Rijxman

Nu alle evenementen tot 1 september zijn afgelast stellen iedere week kunstenaars een blokkenschema samen met daarin het online cultuuraanbod. Deze week in Mondo gidst actrice Lineke Rijxman ons door de evenementloze zomer. 

Academie voor Onzekerheidsvaardigheid

Componist Merlijn Twaalfhoven is de laatste jaren actief als oprichter van de Turn Club, een stichting die zich inzet voor maatschappelijk verandering vanuit het oogpunt van een kunstenaar. Met de Turn Club start hij deze week de Academie voor Onzekerheidsvaardigheid. Samen met o.a. schrijver Marjolijn van Heemstra gaat hij lesgeven over omgaan met onzekerheid op een creatieve manier. 

Dichter aan de lijn: Ted van Lieshout

Troost, eenzaamheid of gewoon omdat het mooi is. Dichter Jaap Robben startte twee weken terug samen met Mondo en Poetry International het project: Dichter aan de lijn, waarin een poule dichters telefonisch gedichten voordraagt aan eenieder die zich daarvoor opgeeft. Iedere week visualiseren wij zo'n gesprek, met deze week aan de lijn: dichter Ted van Lieshout.

Pax the Humanoid

Pax the Humanoid is bekend geworden als frontman van The Kyteman Orchestra en heeft tien jaar aan een soloalbum gewerkt. Toen de plaat eindelijk goed genoeg was om uit te brengen kwam de coronacrisis om de hoek kijken en zijn alle geplande optredens afgelast. Quarantaine is Pax wel gewend, want vrijwel zijn hele jeugd zat hij veel op zijn zolderkamer vanwege epilepsie. Nadia spreekt hem over zijn jeugd en waarom het album zo lang op zich liet wachten. Hij treedt op met Love Rocks.

Joost de Vries

Schrijver Joost de Vries bracht onlangs het boek Rustig aan, tijger uit. De verhalenbundel, over een generatie wiens manier van leven helemaal vastloopt, leek kortgeleden nog zeer actueel, maar lijkt nu door de coronacrisis in één klap tijdsloos geworden.

Rimon

De Amsterdamse zangeres Rimon wordt gezien als hét aanstormende talent van Nederland. Ze treedt op met haar nieuwe single Out of my way.

praat mee

Praat tijdens of na de uitzending mee op Twitter: @vpro_mondo. Gebruik de hashtag #vpromondo.

Dagelijkse cultuurtips vind je op onze Facebook en Instagram