6 september 2020

Met o.a. Kristien Hemmerechts, Ellen Deckwitz, Mees Peijnenburg en Nina de la Parra

Mondo is hét kunst- en cultuurprogramma van de VPRO waarin Nadia Moussaid wekelijks kunstenaars, schrijvers en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland ontvangt.

in de uitzending van 6 september

Op 8 september verschijnt het nieuwste boek van Kristien Hemmerechts: Ik ben Emma. In dit verhaal plaatst Hemmerechts de hoofdpersoon uit Jane Austen's Emma in een moderne context. Hemmerechts vertelt hoe het is om een oud personage naar de 21ste eeuw te brengen.

Omdat Ellen Deckwitz deze maand de host van de Mondo Boekenclub is, komt zij in de uitzending de door haar gekozen klassieker introduceren: Parken en Woestijnen van M. Vasalis. 

De nieuwe speelfilm Paradise Drifters ​​​​​wordt lovend ontvangen. Regisseur Mees Peijnenburg schuift aan in de studio en vertelt over de totstandkoming van zijn film over de zoektocht naar liefde, warmte en genegenheid. 

Nadia Moussaid spreekt met comedian en zangeres Nina de la Parra die zondag voor het eerst met haar nieuwe Mondo-rubriek Nina's Spiegel optreedt. Hierin richt De La Parra samen met saxofonist Sanne Landvreugd een spiegel op de wereld om haar heen en daarmee vooral de spiegel op zichzelf.  

Deze aflevering is op zondag 6 september uitgezonden om 19.25 uur op NPO 2.

Mees Peijnenburg

Regisseur Mees Peijnenburg heeft eindelijk zijn langverwachte speelfilmdebuut uitgebracht: Paradise Drifters, met in de hoofdrol Bilal Wahib, Tamar van Waning en Jonas Smulders. Mees won eerder al twee Gouden Kalveren voor televisiedrama Geen koningen in ons bloed uit 2015.

Bij Mondo vertelt hij over het maakproces van zijn nieuwe film én noemt hij drie grote inspiratiebronnen. De eerste is een fotoserie van Mary Ellen Mark, die een jonge, zwangere straatprostituee jarenlang volgde, van haar 15de tot haar 40ste. Mees' tweede inspiratiebron was ook een fotoboek: Story, No Story van Tobias Zielony, een fotograaf die overal ter wereld straatjongeren fotografeerde. De derde is de documentaire Streetwise, van Martin Bell uit 1984. 

Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts schreef een moderne hervertelling van Jane Austens klassieker Emma uit 1815. Met haar nieuwe boek Ik ben Emma vertaalt Hemmerechts het verhaal van Emma, de verwende, licht naïeve koppelaar, naar 2020.

De Mondo Boekenclub met Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz is deze maand de host van de Mondo Boekenclub, die weer van start gaat. Elke maand kiest de host een boek waarvan hij of zij vindt dat we het gelezen moeten hebben. Ellen Deckwitz zal met ons de dichtbundel Parken en Woestijnen van M. Vasalis lezen. 

Nina de la Parra met 'Nina's spiegel'

Theatermaker Nina de la Parra komt vanaf nu elke eerste zondag van de maand bij ons voor haar eigen rubriek Nina’s spiegel, waarin zij haar bespiegelingen op de wereld deelt. In deze uitzending  beet zij het spits af.

praat mee

Praat tijdens of na de uitzending mee op Twitter: @vpro_mondo. Gebruik de hashtag #vpromondo.

Dagelijkse cultuurtips vind je op onze Facebook en Instagram