over Nauwgezet en wanhopig

In Nauwgezet en wanhopig gaat Wim Kayzer met vier grote schrijvers in gesprek over de zin van het leven. Met hun levensverhalen laat Kayzer hen de geschiedenis van de wrede twintigste eeuw vertellen. De serie, bekroond met een Nipkowschijf, maakte destijds op veel mensen een diepe indruk.

Kayzer sprak met George Steiner, een hoogleraar literatuurwetenschap uit Oxford, die op indringende manier duidelijk maakte dat mensen medeplichtig zijn aan wat hen onverschillig laat. En met de Hongaar György Konrád die, dromerig mijmerend met uitzicht over de Donau, stelde dat op de vraag naar de zin van het leven, ieder mens antwoordt met zijn levensloop.

Ook ging hij in gesprek met Jorge Semprún, een schrijver en politicus die als verzetsstrijder Buchenwald had overleefd. Hij vroeg zich na de oorlog af of zijn kampleven óf het leven daarná in vrijheid op een droom berustte. En met Gabriel Garcia-Marquez, de bestseller-auteur die door zijn magische manier van schrijven nog altijd een groot publiek aanspreekt.

'Met deze serie liet Wim Kayzer zien dat je met ogenschijnlijk simpele vragen de meest diepzinnige antwoorden kon krijgen. Dat toonde zijn grote klasse,' aldus Willem van Zeeland, hoofdredacteur VPRO.