Wat hebben bubbelende champagne, barende haaien, klingelende carillons en een luchtige zandbak met elkaar te maken? Ze komen allemaal voorbij in de 25e jubileumeditie van de Nationale Wetenschapsquiz.

Onder leiding van wiskundige Ionica Smeets en psycholoog Pieter Hulst breken drie duo’s, bestaande uit een wetenschapper en een kunstenaar, hun hoofd over wetenschappelijk getinte vragen. Een traditie tijdens de feestdagen van de VPRO in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). 

In de strijd om de beste antwoorden op wetenschappelijke vraagstukken vormt hoogleraar kunstmatige intelligentie Catholijn Jonker een gelegenheidsduo met radicaal ecoloog Arne Hendriks, componist Merlijn Twaalfhoven met hoogleraar cardiologieAngela Maas en kunstenaar Alissa Rees met deeltjesfysicus Ivo van Vulpen. (Lees meer over de deelnemers)

Ook het publiek kan weer meespelen met de Nationale Wetenschapsquiz en hiermee kans maken op een publieksprijs. Vanaf 8 december aanstaande zijn de vragen online te beantwoorden op nwo.nl/quiz. Tijdens de uitzending op 29 december kunnen kijkers online live meespelen via live.vpro.nl.

jubileumeditie

Vanwege het 25-jarig jubileum van de NWQ zijn, naast extra bijzondere en spectaculaire proeven, een aantal elementen toegevoegd aan de quiz. Zo zijn deelnemers en winnaars van de allereerste quiz gevraagd om als deskundige terug te komen voor deze jubileumuitzending. En in de aanloop naar 29 december is er de online jubileumquiz, waarin je als speler per ronde acht vragen uit een kwart eeuw quiz krijgt voorgeschoteld. Handig om te oefenen en ook leuk als gezelschapsspel.