Na een spannende finale zijn cardiologe Angela Maas en componist Merlijn Twaalfhoven uitgeroepen tot winnaars van de 25e Nationale Wetenschapsquiz.

Onder leiding van Ionica Smeets en Pieter Hulst beten drie duo’s van wetenschappers en kunstenaars hun tanden stuk op de meest uiteenlopende wetenschappelijke vragen. De Nationale Wetenschapsquiz werd georganiseerd door de VPRO in samenwerking met NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

In de strijd om de meeste goede antwoorden namen Maas en Twaalfhoven het op tegen het duo Catholijn Jonker, hoogleraar Kunstmatige Intelligentie, en kunstenaar Arne Hendriks, en tegen fysicus Ivo van Vulpen en ontwerpster Alissa Rees. Laatstgenoemde ontwierp een draagbaar infuus dat ziekenhuispatiënten meer bewegingsvrijheid geeft.

Het duo Jonker en Hendriks moest als eerste het toneel verlaten. De eindstrijd werd beslecht met een opdracht waarin de overgebleven twee finalistenduo’s met een robotische handprothese een ei heelhuids over een obstakel moesten bewegen. Hoewel Van Vulpen en Rees meer punten scoorden bij de eerdere rondes, wisten Maas en Twaalhoven het ei sneller te verplaatsen dan hun concurrenten. Zij wonnen de felbegeerde NWQ trofee.

Ook het publiek kon deelnemen aan de Nationale Wetenschapsquiz door vooraf antwoorden in te sturen of tijdens de uitzending live mee spelen via een 2e scherm. Eva van Bommel was een van de vijf deelnemers die via het tweede scherm alle vragen goed beantwoordde; loting wees haar aan als winnaar van een beamer. Ook bij de deelnemers die vooraf inzonden, waren er vier bollebozen die alles goed hadden. Van hen was Jenny Vlemmings de gelukkige. De antwoorden met uitleg zijn hier te vinden.