Geen Pride zonder muziek. Kijk hier een deel van een aflevering van het VPRO kunst- en cultuurprogramma R.A.M. (Round About Midnight) uit 2005 over de Nijmeegse punkband Tedje en de Flikkers. Met hun muziek wilden zij een keiharde boodschap laten horen: “Ik ben een flikker en als je daar wat tegen hebt, kom dan maar op”.

scroll verder voor het hele verhaal of spring direct naar:

orgieën van seks, drugs en kabaal

roemruchte punkband Tedje en de Flikkers

Eind jaren zeventig ontstond in Nijmegen de roemruchte punkband Tedje en de Flikkers. Het draaide niet alleen om de muziek, maar vooral om te laten zien en horen dat homo’s heus geen half zachte mietjes zijn. Optredens van Tedje en de Flikkers ontaarden niet zelden in orgieën van seks, drugs en kabaal. Gemeenten zagen de groep liever komen dan gaan, wat resulteerde in actiecomités als Bladel Tegen Tedje & de Flikkers.

Waar punk in Nederland vooral draaide om lol en entertainment hadden Tedje en de Flikkers een keiharde boodschap: 'Ik ben een flikker en als je daar wat tegen hebt, kom dan maar op'. De band was echter geen lang leven beschoren. Opgericht in 1977, ter ziele gegaan in 1980. Kort maar heftig.

De muzikanten gingen ieder hun eigen weg. R.A.M zocht de bandleden in 2003 op en reconstrueert de roemruchte geschiedenis van de meest controversiële punkgroep van Nederland. Hoe is het ze vergaan ná de band? Heeft de groep hun levens beïnvloed? Hoe kijken ze terug op die periode? Met weemoed? Met plezier? Met schaamte?

R.A.M was een serie wekelijkse kunst- en cultuurprogramma's ('Round About Midnight') live gepresenteerd door Pieter Bouwman en George van Houts. Live gesprekken worden afgewisseld met reportages over kunst, literatuur, film, muziek en theater.

Tedje en de flikkers

Zanger André: 'De kleding gaf mijn gevoel van destijds weer: de strijd, de pijn en het gevangen zijn'

... en zo ging dat eraan toe:

'Verschillende programmamakers werden direct ontslagen als ze Tedje en de Flikkers draaiden'

Tedje van Asseldonk - toetsenist

luister

de 3voor12 Pride-playlist

Vieren, protesteren en herdenken; frivoliteit, extravagantie en bittere noodzaak: Gay Pride is zo veelkleurig als de LHBTQI+-gemeenschap zelf. Daarom hoor je in deze Pride playlist van 3voor12 een heleboel verschillende dingen: van suikerzoete, zorgeloze pop tot melancholische, introspectieve indie. Van zelfverzekerde anthems over precies zijn wie je bent tot voorzichtige liefdesverklaringen.

Een mix van tijdloze iconen en jonge artiesten die nieuwe grenzen verleggen in de strijd naar gelijkheid. Zet deze playlist gerust op in je bootje op de Amsterdamse grachten of tijdens de afterparty, want we hebben er ook een heleboel knallers ingestopt: van gayclub-klassiekers tot nieuwe hits die het gewoon enorm goed doen op feestjes. Vier de liefde, vier de vrijheid, dansend op de barricade!