extra scènes

Dozen vol spullen

Zelfs voordat je geboren bent, mag je je verheugen op vele dozen vol met gratis dingen. Een paar telefoontjes van je moeder zijn voldoende. Maar wat heb je er eigenlijk aan?

Uitverkoop van onze aarde

De impact van onze consumptiedrift op de aarde is zo groot, dat 's werelds meest vooraanstaande geologen reppen over een nieuw tijdperk: het Antropoceen. Een spotgoedkoop plastic lantaarntje geeft geoloog Jan Zalasiewicz te denken. Verdient het ding niet veel meer waardering dan de €1,50 die hij kost?

ook interessant

waar gaan de afleveringen over?

1. Goedkooplust

Marijn ontdekt via hersenonderzoek haar onderbewuste prijsprikkels. Roland zoekt intussen naar een verklaring voor het succes van de Action.

Wat bepaalt de prijs? De hoogzwangere Marijn vraagt zich af hoeveel spullen ze eigenlijk nodig heeft voor haar nieuwe gezin. Ook wil ze weten wat haar kooplust drijft. Een hersenonderzoek brengt haarfijn haar onderbewuste prijsprikkels in kaart.

Roland begint de speurtocht naar de herkomst van een goedkoop plastic lantaarntje. Hij gaat in gesprek met True Price, deze organisatie helpt bedrijven ook de verborgen kosten in de prijs te gaan berekenen. Ook gaat hij shoppen met de grootste fan van de Action om achter het succes van deze keten te komen. Om verder te komen in de goedkope spullen keten begint hij een eigen inkoopbedrijfje met de welluidende naam: Trupp.

2. Kopen we ons arm?

China is 's werelds grootste productieschuur. Iedereen kent 'Made in China', maar wat is er met 'Made in Holland' gebeurd?

Heeft globalisering ons armer gemaakt? Roland volgt als inkoper het spoor van een goedkoop plastic lantaarntje. Hij komt terecht in de productieschuur van de wereld: China. Hoe wordt ons goedkope spul daar gemaakt? Iedereen kent ‘Made in China’, maar wat is er met ‘Made in Holland’ gebeurd? Welke oerhollandse bedrijven kunnen het nog opnemen tegen de Chinese reus?

Marijn gaat op bezoek bij Rosti Mepal, de Nederlandse kunststof pionier waar iedereen wel iets van in de kast heeft staan. Roland gaat aan het werk aan de lopende band in een speelgoedfabriek. Hij bezoekt de grootste speelgoedshowroom van China en eindigt in de stad waar alle zaklantaarns van de wereld worden gemaakt.

3. Het plastic paradijs

Plastic is het wondermiddel van de massaproductie. Maar het is ook een plaag. Marijn ontdekt dat plastic ook kan bijdragen aan duurzaamheid.

Maakt onze koopzucht meer kapot dan ons lief is? De aarde lijkt er van al onze verspilling niet beter op te worden. Een hoofdrol is weggelegd voor plastic. Het wondermiddel van de massaproductie. Maar plastic is ook een plaag.

Roland spreekt met een vooraanstaand geoloog die een nieuw tijdperk aankondigt: het Antropoceen. Het tijdperk waarin de menselijke productiedrift onze aarde ingrijpend en definitief heeft veranderd. Wordt de mens door zijn troepmakerij met uitsterven bedreigd?

Marijn komt erachter dat plastic juist kan bijdragen aan duurzaamheid. Mede dankzij Nederlands ontwerptalent. Hierdoor geïnspireerd heeft ze een ontmoeting met de spraakmakende meubelontwerper Maarten Baas. Kunnen goed gemaakte spullen de economie en de aarde redden?

beelden uit de serie