nieuw: Reizen Waes Nederland

vanaf zondag 17 oktober

20.50 uur op NPO 3

Na Reizen Waes Vlaanderen blijft avonturier Tom Waes nog even dicht bij huis. Zes afleveringen lang trekt hij door het meest exotische land van Europa: Nederland. Jawel, hij doorkruist op uitnodiging van de VPRO ons land op zijn eigen unieke stijl. Op zoek naar mooie plekken, intrigerende figuren en straffe verhalen.

En die vind je dus verrassend genoeg dicht bij huis. Want naast klompen, kaas, windmolens en tulpen valt er in Nederland best nog wat meer te ontdekken. Van baanbrekende onderzoeken en nutteloze uitvindingen, over illegale kaas en Molukse papeda, tot het spotten van oehoes en een echte BN-safari. Tom reist door Nederland met de auto, de botsauto, de powerboat, de skûtsje, de parachute en… te voet. Een onvergetelijke reis, op Nederlandse bodem.

Aflevering 1: Onder de rivieren

In de eerste aflevering reist Tom Waes van Zeeland, door Noord-Brabant om te eindigen in Limburg. Hij bewondert de trots van Zeeland op zijn eigen manier want hij trekt de Oosterscheldekering in. En hij gaat op de koffie bij de 94-jarige Betsie. Zij maakte de watersnoodramp in 1953 mee en duikt met Tom het verleden in. In Noord-Brabant gaat Tom met de drugspolitie op pad, hij overnacht op een unieke plek in het Biesboschpark en hij leert Emile kennen, uitvinder van nutteloze uitvindingen. Tom eindigt zijn reis in het Limburgse dorpje Simpelveld. Daar huist de International Butler Academy. Is er een butler aan Tom verloren gegaan? 

zondag 17 oktober, 20.50 uur, NPO 3

Aflevering 2: Het Hoge Noorden

Tom Waes trekt richting het Hoge Noorden en doorkruist Friesland en Groningen. Voor hij zijn reis door Friesland start, woont hij eerst een les Fries bij met de leerlingen van groep 8 in IJlst. Meester Johannes geeft Tom een onvergetelijk Fries taalbad. Tweelingbroers Harmen en Sytsze Brouwer leren Tom op hun beurt de knepen van het skûtsjesilen. En Johan de Haan vertelt Tom open en eerlijk hoe het leven als miljonair voelt. Tom ontdekt de stad Groningen met de botsauto, hij speelt mee met de fietsfanfare en gaat ’s nachts wadlopen. En dat is niet alles. Hij helpt er met een zijwaartse tewaterlating en legt zijn oor te luister bij de inwoners van ’t Zandt. Het epicentrum van de gasboringen in het noorden.

zondag 24 oktober, 20.50 uur, NPO 3

Aflevering 3: Flevoland

Tom Waes trekt door een speciale provincie, helemaal gemaakt door Nederlanders zelf: Flevoland. Hij gaat langs bij familie van één van de eerste superboeren die hier destijds een nieuw leven uit de grond stampte. Urker Albert Hoekman laat Tom kennismaken met de warme kant van zijn dorp. Ze mogen een repetitie van het Urkermannenkoor Hallelujahbijwonen, wat een grote indruk op hem nalaat. In Lelystad wordt Tom helemaal zen in de Sidhawijk, waar ervaren beoefenaars van transcendente meditatie yogisch vliegen. Overnachten doet hij op de Marker Wadden en Tom eindigt zijn reis door Flevoland in Oosterwold. Daar mogen mensen bouwen wat ze willen en laat de overheid bijna alles aan de inwoners over. Dat zorgt voor een bonte wijk.

zondag 31 oktober, 20.50 uur, NPO 3

post!

Tom's bezoek aan Volendam zie je in aflevering 3: Flevoland, zondag 31 oktober om 20.50 uur op NPO 3

wil je meer post ontvangen?

Meld je dan aan voor de VPRO Reispost, onze tweewekelijkse nieuwsbrief over onze reisseries:

lees meer over de afgelopen seizoenen

seizoen 6: Vlaanderen (2021)

Het coronavirus houdt Waes in de zomer van 2020 thuis. In Reizen Waes: Vlaanderen zoekt Tom Waes uit of hij ook in eigen land op avontuur kan. Met duizenden tips van kijkers reist Tom door alle Vlaamse provincies én Brussel op zoek naar bijzondere verhalen, unieke belevenissen en mooie plekken.

seizoen 5: Japan (2020)

Eén grote reis heeft Tom Waes dit jaar gemaakt voor Reizen Waes: een roadtrip door Japan. Daarna gingen de grenzen bijna overal dicht. Tom reist in drie afleveringen meer dan 4.000 kilometer door Japan, van de havenstad Nagasaki in het zuiden tot aan het eiland Hokkaido in het hoge noorden. Hij maakt kennis met eeuwenoude Japanse tradities en fascinerende verhalen.

Reizen Waes blijft thuis (2020)

Verre reizen zitten er voor Tom dit jaar waarschijnlijk niet meer in. Hij zit dus thuis. Maar het heeft hem wel aan het denken gezet... De afgelopen vier seizoenen van Reizen Waes heeft Tom meer dan dertig verschillende bestemmingen over de hele wereld bezocht.

Hij heeft honderden mensen ontmoet uit de meest verschillende culturen en met de meest uiteenlopende achtergronden. Hoe zou het eigenlijk met iedereen gaan? En hoe gaat iedereen in al die verschillende landen met de crisis om? Hij organiseert een online reünie met de hele wereld.

seizoen 4: Europa (2018)

Tom Waes keert terug met een nieuw seizoen, met één belangrijke wijziging: deze keer blijft hij binnen de grenzen van het Europese continent. Tom wil tonen dat je niet naar de andere kant van de wereld hoeft te reizen om je te laten verrassen. Reizen Waes Europa: acht straffe reisreportages vol bizarre ervaringen en ontroerende ontmoetingen.

seizoen 3 (2017)

In het derde seizoen trekt Tom opnieuw naar plekken die de gemiddelde toerist links laat liggen. Tom is inmiddels een ervaren reiziger, maar er staan nog veel speciale bestemmingen op zijn verlanglijst. Zo is hij één van de eerste toeristen in Sierra Leone, nadat het land twee jaar lang afgesloten was door de ebola crisis.

Tom bezoekt ook Tuvalu, een eiland dat naar eigen zeggen als eerste zal verdwijnen door de klimaatopwarming. En hij maakt een reis dwars door China, van oost naar west. Negen nieuwe reisverhalen in dit seizoen van Reizen Waes.

seizoen 2 (2015)

Een roadtrip maken met een tweedehands Mercedes over de niet altijd even goede wegen van Albanië. In de voetsporen treden van Chris McCandless, die op 24-jarige leeftijd overleed tijdens zijn eenzame reis door Alaska (ook bekend van het boek en de film Into the Wild). Een tripje maken naar het noorden van Mexico, waar al sinds jaar en dag een drugsoorlog woedt. Of een vakantie doorbrengen in Noord-Korea, om te kijken of dit nu echt zo'n gesloten land is.

De bestemmingen van Tom Waes behoren nou niet meteen tot de meest voor de hand liggende. En dat is precies waarom hij erheen gaat. Na de succesvolle eerste serie zond de VPRO vanaf 3 april 2015 het tweede seizoen van Reizen Waes uit, waarin de onverschrokken Vlaming opnieuw een aantal bijzondere vakantielanden aandeed.

seizoen 1 (2013)

Waarom trekken we altijd naar dezelfde vakantiebestemmingen? Tom Waes trekt naar landen die de gemiddelde toerist liever links laat liggen. En daarbij heeft hij maar een vraag: kan ik er op vakantie?

In 2014 won Reizen Waes de Vlaamse televisiester voor het beste realityprogramma. Bovendien mocht Tom Waes de ster voor populairste televisiepersoonlijkheid in ontvangst nemen.

In Turkmenistan

In Turkmenistan

reispost


Wil je op de hoogte blijven van onze reisseries? Lezen over de avonturen die de makers onderweg en achter de schermen meemaken? Meld je dan nu aan voor VPRO Reispost:

alle vpro reisseries