lees meer over de seizoenen

Reizen Waes: Wereldsteden (2022/2023)

Tijdens corona kon Tom Waes niet op reis, maar het afgelopen jaar is de avonturier weer op pad gegaan en heeft hij verschillende steden bezocht, zoals metropolen Caïro (Egypte), Los Angeles (Verenigde Staten) en Mexico City (Mexico). In de laatste vier afleveringen van deze reeks gaat Tom op zoek naar inspirerende verhalen in Dubai (Verenigde Emiraten), Mumbai (India), São Paulo (Brazilië) en Nairobi (Kenia).

Tom Waes bezocht voor deze serie eerder al de metropolen: Caïro, Londen, Los Angeles, Mexico City en Ulaanbaatar (uitgezonden op NPO 3 in juli en augustus 2022).

post!

wil je meer post ontvangen?

Meld je dan aan voor de VPRO Reispost, onze nieuwsbrief over onze reisseries:

Reizen Waes: Nederland (2021)

Na Reizen Waes: Vlaanderen blijft avonturier Tom Waes nog even dicht bij huis. Zes afleveringen lang trekt hij door het meest exotische land van Europa: Nederland. Jawel, hij doorkruist op uitnodiging van de VPRO ons land op zijn eigen unieke stijl. Op zoek naar mooie plekken, intrigerende figuren en straffe verhalen.

En die vind je dus verrassend genoeg dicht bij huis. Want naast klompen, kaas, windmolens en tulpen valt er in Nederland best nog wat meer te ontdekken. Van baanbrekende onderzoeken en nutteloze uitvindingen, over illegale kaas en Molukse papeda, tot het spotten van oehoes en een echte BN-safari. Tom reist door Nederland met de auto, de botsauto, de powerboat, de skûtsje, de parachute en… te voet. Een onvergetelijke reis, op Nederlandse bodem.

seizoen 6: Vlaanderen (2021)

Het coronavirus houdt Waes in de zomer van 2020 thuis. In Reizen Waes: Vlaanderen zoekt Tom Waes uit of hij ook in eigen land op avontuur kan. Met duizenden tips van kijkers reist Tom door alle Vlaamse provincies én Brussel op zoek naar bijzondere verhalen, unieke belevenissen en mooie plekken.

seizoen 5: Japan (2020)

Eén grote reis heeft Tom Waes dit jaar gemaakt voor Reizen Waes: een roadtrip door Japan. Daarna gingen de grenzen bijna overal dicht. Tom reist in drie afleveringen meer dan 4.000 kilometer door Japan, van de havenstad Nagasaki in het zuiden tot aan het eiland Hokkaido in het hoge noorden. Hij maakt kennis met eeuwenoude Japanse tradities en fascinerende verhalen.

Reizen Waes blijft thuis (2020)

Verre reizen zitten er voor Tom dit jaar waarschijnlijk niet meer in. Hij zit dus thuis. Maar het heeft hem wel aan het denken gezet... De afgelopen vier seizoenen van Reizen Waes heeft Tom meer dan dertig verschillende bestemmingen over de hele wereld bezocht.

Hij heeft honderden mensen ontmoet uit de meest verschillende culturen en met de meest uiteenlopende achtergronden. Hoe zou het eigenlijk met iedereen gaan? En hoe gaat iedereen in al die verschillende landen met de crisis om? Hij organiseert een online reünie met de hele wereld.

seizoen 4: Europa (2018)

Tom Waes keert terug met een nieuw seizoen, met één belangrijke wijziging: deze keer blijft hij binnen de grenzen van het Europese continent. Tom wil tonen dat je niet naar de andere kant van de wereld hoeft te reizen om je te laten verrassen. Reizen Waes Europa: acht straffe reisreportages vol bizarre ervaringen en ontroerende ontmoetingen.

seizoen 3 (2017)

In het derde seizoen trekt Tom opnieuw naar plekken die de gemiddelde toerist links laat liggen. Tom is inmiddels een ervaren reiziger, maar er staan nog veel speciale bestemmingen op zijn verlanglijst. Zo is hij één van de eerste toeristen in Sierra Leone, nadat het land twee jaar lang afgesloten was door de ebola crisis.

Tom bezoekt ook Tuvalu, een eiland dat naar eigen zeggen als eerste zal verdwijnen door de klimaatopwarming. En hij maakt een reis dwars door China, van oost naar west. Negen nieuwe reisverhalen in dit seizoen van Reizen Waes.

seizoen 2 (2015)

Een roadtrip maken met een tweedehands Mercedes over de niet altijd even goede wegen van Albanië. In de voetsporen treden van Chris McCandless, die op 24-jarige leeftijd overleed tijdens zijn eenzame reis door Alaska (ook bekend van het boek en de film Into the Wild). Een tripje maken naar het noorden van Mexico, waar al sinds jaar en dag een drugsoorlog woedt. Of een vakantie doorbrengen in Noord-Korea, om te kijken of dit nu echt zo'n gesloten land is.

De bestemmingen van Tom Waes behoren nou niet meteen tot de meest voor de hand liggende. En dat is precies waarom hij erheen gaat. Na de succesvolle eerste serie zond de VPRO vanaf 3 april 2015 het tweede seizoen van Reizen Waes uit, waarin de onverschrokken Vlaming opnieuw een aantal bijzondere vakantielanden aandeed.

seizoen 1 (2013)

Waarom trekken we altijd naar dezelfde vakantiebestemmingen? Tom Waes trekt naar landen die de gemiddelde toerist liever links laat liggen. En daarbij heeft hij maar een vraag: kan ik er op vakantie?

In 2014 won Reizen Waes de Vlaamse televisiester voor het beste realityprogramma. Bovendien mocht Tom Waes de ster voor populairste televisiepersoonlijkheid in ontvangst nemen.

alle vpro reisseries