steun vpro

Reizen Waes

Reizen Waes is terug: in het derde seizoen reist de Vlaamse avonturier Tom Waes opnieuw naar plekken die de gemiddelde toerist links laat liggen. Dit keer doet hij onder andere Sierra Leone, Bangladesh, China en Tuvalu aan.

Reizen Waes is vanaf vrijdag 10 februari te zien om 20.25 uur op NPO 3. De eerste twee seizoenen zijn helaas wegens beperkte uitzendrechten online niet terug te zien.

over het derde seizoen

Voor het derde seizoen van Reizen Waes doet Tom Waes opnieuw bestemmingen aan waar de doorsnee toerist niet snel terecht zal komen. Zo stond Sierra Leone al eerder op zijn verlanglijst, maar pas nu het ebolavrij verklaard is, kon Waes ernaartoe. Tot vreugde van zijn gids; Waes is de eerste reiziger die hij in twee jaar ziet. Samen bezoeken ze verlaten stranden, natuurparken en de hoofdstad Freetown. Tijdens zijn verblijf krijgt Waes een ongewone uitnodiging voor een partijtje squash: met de president van het land.

Bangladesh, een van de armste en meest dichtbevolkte landen ter wereld, heeft de ambitie een toeristische trekpleister te worden. Waes onderzoekt of het land daar klaar voor is. Hoofdstad Dhaka overdondert door de drukte en vervuiling, Waes stuit op een replica van de Taj Mahal en raakt onder de indruk van de scheepswerven van Chittagong, waar gigantische schepen van over de hele wereld ontmanteld worden.

Tijdens een autorondreis door Georgië ontmoet Waes Stalinaanhangers en maakt hij kennis met een eeuwenoud rugbyspel waarbij de deelnemers hun leven riskeren, op Tuvalu in de Stille Oceaan peilt hij de dreigende invloed van de klimaatopwarming, van het door orkanen en aardbevingen geteisterde Haïti verkent Waes het binnenland en woont onderweg een voodooceremonie bij.

Waes’ langste reis speelde zich af in China; gedurende drie weken reed hij bijna 6000 kilometer van Shanghai richting de grens met Tibet. Zijn avonturen daar beslaan twee afleveringen.

Venezuela was ooit een van de meest toeristische bestemmingen in Zuid-Amerika, nu heerst er chaos. Waes trekt de buitenwijken in van Caracas, dat zich sinds kort officieel de gevaarlijkste stad ter wereld mag noemen.

In de Verenigde Staten rijdt Waes van oost naar west door een paar van de minst bezochte streken in het noorden van het land.

Reizen Waes in China.

Afleveringen