vanaf donderdag 30 september, 22.35 uur op NPO 2

over deze documentaire

Parijs, vrijdagavond 13 november 2015. In theater Bataclan speelt rockband Eagles of Death Metal als terroristen binnendringen en om zich heen gaan schieten. Een groep andere jihadisten had eerder al bomgordels laten ontploffen rond het Stade de France en een derde commando zou tien minuten later dood en vernieling zaaien rond een aantal Parijse cafés.

Negen terroristen, 130 doden en een veelvoud aan gewonden.

Op hetzelfde moment reist Salah Abdeslam naar een veiligere bestemming. Europa’s meest gezochte terrorist blijft vier maanden onvindbaar. Op 18 maart 2016 wordt Abdeslam gearresteerd. Het is een hoogtepunt voor politie, gerecht en overheden, zijn arrestatie is een moment van collectieve hoop. Maar die wordt aan diggelen geslagen als op 22 maart zelfmoordterroristen toeslaan in Zaventem en Brussel.

De nasleep van de aanslagen in Brussel worden pas helemaal duidelijk als documentairemaker Eric Goens na vijf jaar terugkeert naar de slachtoffers, de nabestaanden en de overlevers. Ook het speciale interventieteam dat vier maanden lang jacht maakte op Salah, blikt terug op die periode.

1. Afscheidskus

donderdag 30 september, 22.35 uur, NPO 2

Voor het eerst in hun carrière spreken leden van de speciale eenheden van de federale politie zelf over hun aandeel in de jacht op Salah Abdeslam en de andere terroristen. Zij keken meerdere keren in de loop van een kalasjnikov. Een familielid vertelt gedetailleerd over het leven binnen de Molenbeekse familie Abdeslam met vijf kinderen. En de verklaringen die Salah zelf heeft afgelegd komen aan bod, waarom heeft hij uiteindelijk zijn medewerking aan het onderzoek opgezegd?

2. Breaking News

donderdag 7 oktober, 22.35 uur, NPO 2

Hoe dichter 13 november 2015 nadert, hoe sneller de acties van Salah Abdeslam elkaar opvolgen. Wat was de rol van Abdeslam in de aanslagen die zouden volgen? Terwijl broer Brahim naar Syrië trekt en er in het woestijnzand rond Raqqa een terreuropleiding krijgt, pikt Salah over heel Europa terroristen op om ze veilig onder te brengen op plekken in België.

3. Lijn 11

donderdag 14 oktober, 22.35 uur, NPO 2

35 doden en 270 gewonden was de trieste eindbalans na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek. Aflevering drie beschrijft aan de hand van nooit eerder getoonde beelden en ooggetuigenverslagen die aanslagen op 22 maart 2016. Politieman Patrik Asselman vertelt hoe hij Manuel Martinez meer dood dan levend tussen het puin vond. Manuel overleefde dankzij Patrik. Vandaag zijn ze vrienden voor het leven.

4. Brief aan mijn moeder

donderdag 21 oktober, 22.35 uur, NPO 2

Documentairemaker Eric Goens blikt terug op het terreuronderzoek in België en vraagt zich af of de aanslagen te voorkomen waren geweest. Slachtoffer Manuel en zijn redder Patrik zien elkaar terug na een erg lange tijd, en vallen elkaar in de armen. Sven Mary, advocaat van Salah Abdeslam, bereidt intussen het proces voor.