Tegenlicht

Topdames

In Tegenlicht vraagt Felix Rottenberg zich af wat er aan de hand is in Nederland. Waarom zijn vrouwen afwezig in het centrum van de economische macht?

De bestuurders van Ahold staan deze maanden terecht wegens oplichting en fraude. Was daar sprake van haantjescultuur? Van gevaarlijke 'group think'? En was het financiële geknoei misschien achterwege gebleven als er ook een vrouw in de Raad van Bestuur had gezeten? 

In Tegenlicht vraagt Felix Rottenberg zich af wat er aan de hand is in Nederland. Waarom zijn vrouwen afwezig in het centrum van de economische macht? Missen zij de passie en ambitie om op hoog niveau leiding te geven en beslissingen te nemen? Of houden mannen de deur dicht? En wat zijn hiervan eigenlijk de gevolgen? Kortom: kan een gezonde multinational zich anno 2006 een monocultuur van blanke, heteroseksuele 55+ heren in de top nog wel veroorloven?

Mannen domineren de top van het Nederlandse bedrijfsleven. In de directies van de top 100 van Nederlandse ondernemingen is slechts 3% vrouw. Van hen is bovendien meer dan de helft buitenlands. In de Raden van Commissarissen is het aantal vrouwen zelfs gedaald. Nederland neemt in dit opzicht een opmerkelijke uitzonderingspositie in. In een vergelijkend onderzoek naar het percentage vrouwen in senior managementposities -bij 6900 middelgrote ondernemingen in 26 landen- kwam Nederland als laatste uit de bus, een gedeelde plaats met Pakistan. Stagneert hier de emancipatie?

bijlage

Gastheer en gespreksleider Felix Rottenberg ontvangt vier prominente dames uit het bedrijfsleven voor een diner bij hem thuis. Het doel is om met de topvrouwen - alle met uitgesproken visies en missies- over deze heikele vragen van gedachten te wisselen. Tussen keuken en eetkamer ontrolt zich op de zondagavond een schilderachtig, feestelijk en dynamisch tafelgesprek, met vele onverwachte wendingen.

De gasten van Felix Rottenberg zijn:
* Carmen Breeveld (1965), maakte als functionaris personeel & organisatie carrière bij o.a. 3M en CSU, is sinds 1996 directeur van haar eigen human resource recruitment- en consultancy bureau Team Care, werd verkozen tot Internationale Zwarte Zakenvrouw van 2003 en is initiatiefnemer van 'Women on Board'.
* ir. Marike van Lier Lels (1959), commissaris van o.a. KPN, Connexxion en USG People, voorzitter van de werkgroep Nederland 2027 van het Innovatieplatform, ex-directeur van Van Gend & Loos en ex-directielid van de Schiphol Group. In 2004 was zij volgens FEM Business de machtigste zakenvrouw in Nederland.
* dr. Kaouthar Darmoni (1968), universitair docent Film- en Televisie-wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, gepromoveerd aan de Sorbonne in Parijs. Darmoni geeft trainingen intercultureel management en communicatie bij o.a. HSL, ING, en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij geeft ook buikdansles.
* drs. Diana Monissen (1955), pedagoge en bestuurskundige. Was tot eind 2005 bestuursvoorzitter van Mentrum. Is momenteel directeur Zorg bij Agis Zorgverzekeringen, waar ze vanuit die functie zitting neemt in de Raad van Bestuur. Tevens is zij voorzitter van 'Vrouwen Hogerop', en moeder van zes kinderen.

biografieën

 • Onder leiding van hun charmante gastheer komen de vier topdames tot opmerkelijke conclusies.

  Gespreksleider en gastheer: Felix Rottenberg
  Regie en samenstelling: Bregtje van der Haak
  Research: William de Bruijn
  Productie: Madeleine Somer/Karin Spiegel/Nicoline Tania
  Eindredactie: Doke Romeijn/Frank Wiering