Tussen de middag van vrijdag 12 september 2008 en de ochtend van de maandag daarop werd het lot beslecht van Lehman Brothers, één van de vier grootste investeringsbanken van de Verenigde Staten.

Deze aflevering is een aankoop en daardoor online niet meer terug te zien.

Op die vrijdagmiddag sommeert Henry Paulson, de minister van financiën van de VS, alle bankiers die er toe doen naar een bijeenkomst in New York. Daar blijkt dat Lehman Brothers feitelijk bankroet is. De Amerikaanse regering weigert om opnieuw, na het redden van zakenbank Bear Stearns en hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac, te hulp te schieten en legt de bal bij de banken. Daarmee is Lehman Brothers uitgeleverd aan de concurrenten, waarvan topman Dick Fuld kort daarvoor nog had gezworen dat hij ze zou vernietigen.

bijlagen

Uit de bloedstollende reconstructie van dit waanzinnige weekend stijgt de lucht op van een roofdierenverblijf tijdens voedertijd. In gesprekken met alle hoofdrolspelers wordt het verhaal verteld van drie dagen waarin de voornaamste concurrenten van Lehman hun nek redden ten koste van een branchegenoot en waarin ook de Britse overheid uiteindelijk weigert de bank te hulp te komen. Aan het eind van de maandag die volgde op dit cruciale weekend is er op Wall Street een bedrag van 700 miljard dollar verdampt. De val van Lehman Brothers veroorzaakt een kettingreactie die leidt tot de ernstigste recessie in zeventig jaar.

Regie: Guy Smith (Aankoop. Oorspronkelijke titel: The Love of Money)
Eindredactie: Jos de Putter/ Henneke Hagen

meer zoals 'het bankroet van lehman brothers'