VPRO Tegenlicht

Bureau voor digitale sabotage

Wij lijken gevangen in een wereldwijd digitaal web, gecreëerd door overheden en Silicon Valley. Hoe blijven wij de baas over onze eigen data? Zijn er wegen om te ontsnappen aan de digitale dystopie?

We leven in de wereld na Edward Snowden. Elke week komen nieuwe onthullingen naar buiten. De communicatie van burgers en consumenten wordt op grote schaal onderschept en in de gaten gehouden. Wij dachten dat de digitale revolutie ons tot communicerende wereldburgers zou maken. Maar nu lijken wij gevangen in een wereldwijd digitaal web. Je smartphone, je bonuskaart, je modem, je DigiD, je medisch patiëntendossier, je zoekvraag, je Facebook account, je sms'en, je verwarmingsthermostaat. Bij elke krantenkop lijkt het net zich verder te sluiten.

reacties op aflevering

De pleister op onze webcam illustreert het: de Big Brothers and Little Sisters komen steeds dichterbij. Tegenlicht kijkt achter de waan van de dag en stelt zich de vraag: hoe blijven wij de baas over onze eigen data? Zijn er wegen om te ontsnappen aan de digitale dystopie? Regisseur Marije Meerman leent de bril van activisten, voorspellers en sciencefiction schrijvers en surft de wereld over op zoek naar digitale ontsnappingroutes en politieke strategieën voor verzet en sabotage. Zijn wij de laatste generatie die privacy en vrijheid als vanzelfsprekend hebben ervaren? Hoe raken we doordrongen van de nieuwe digitale werkelijkheid?

bijlagen

Met criticaster en auteur van “The Net Delusion: How Not to Liberate the World” Evgeny Morozov, sciencefiction auteur Charlie Stross, The Pirate Bay oprichter en activist Peter Sunde, schrijfster en politica voor de Piraten Partij Anke Domscheit-Berg en IT-veiligheidsconsultant Eleanor Saitta.

biografieën

  • Regie: Marije Meerman
    Research: William de Bruijn & Jasper Koning
    Productie: Marie Schutgens
    Eindredactie Henneke Hagen & Frank Wiering

    meer zoals 'bureau voor digitale sabotage'