Hacker, schrijver, beveiligingsexpert en zelfbenoemd barbaar. Eleanor Saitta bestudeert complexe systemen en probeert ze te verbeteren.

Eleanor Saitta laat zich lastig omschrijven. Op haar eigen site beschrijft ze zichzelf als hacker, ontwerper, artiest, schrijver en barbaar. Ze spreekt veel op vele hackersconferenties, zoals bijvoorbeeld de Chaos Communication Congress (CCC), SigInt en Uncivilization. Geografisch laat ze zich ook moeilijk vastpinnen als nomade tussen New York, Berlijn, Londen en Stockholm.

Met een achtergrond als beveiligingsexpert bestudeert Saitta complexe systemen en probeert deze te (her)ontwerpen zodat ze beter werken. Ze gebruikt daarvoor elk mogelijk medium, van elektronica tot verf, van software tot woorden. Ze werkte onder andere mee aan de IJslandse grondwet samen met een andere 'technoloog', Smári McCarthy. Dat is slechts een van de vele projecten waar Saitta aan meewerkt.

 

If you take the budget of the US Director of National Intelligence, the number of internet users, that’s how much they spend to surveil every user every day: 13 (dollar)cents per user, per day

Eleanor Saitta

Saitta werkt voor de Open Internet Tools Project (OpenITP) als belangrijkste beveilingsingenieur, is technisch directeur van het International Modern Media Institute (IMMI), is lid van de raden van advies van Geeks Without Bounds (GWoB) en het Calyx instituut. Ze werkt als onafhankelijke consultant voor NGO's, nieuwsorganisaties en werkte in het verleden als senior security associate bij Stach & Liu (inmiddels: Bishop Fox) . Daarnaast werkt ze aan de projecten Trike en Briar. Ze studeerde computerwetenschappen aan de Case Western Reserve universiteit in Cleveland, Ohio, met een minor in kunstmatige intelligentie.

Online heet Saitta 'Dymaxion', een term die oorspronkelijk is verzonnen voor architect, schrijver, futurist en systeemtheoreticus Buckminster Fuller. De term is een samentrekking van dynamic, maximum en tension