Mede-oprichter en voormalig woordvoerder van bittorentnetwerk 'The Pirate Bay'.
Ontwikkelt de veilige chatapplicatie Hemlis. Pleit voor internetvrijheid.

"I copy, therefore I am", zei de Zweedse computerexpert Peter Sunde (1978) in zijn speech tijdens de Wired-conferentie in 2011. Deze woorden vatten het leven van Sunde, online beter bekend als 'brokep', perfect samen. Als mede-oprichter van het wereldwijde torrentnetwerk The Pirate Bay verwierf hij wereldwijd bekendheid. Hij wordt geprezen, maar ook verguisd om zijn ideeën over internetvrijheid.
 

The Pirate Bay

In 2003 richtte Sunde, samen met Fredrik Neij en Gottfrid Svartholm, The Pirate Bay op. Dit bittorentnetwerk kwam voort uit het Piratenbureau, een groep Scandinavische activisten die zich inzette voor de (rechten)vrije uitwisseling van informatie en cultuur via internet. Het monopolie van Hollywood op de verspreiding van entertainment was Sunde een doorn in het oog. Ook auteursrechten stonden hem tegen, want deze beperkten de mogelijkheden van het internet. Internetpiraterij zag - en ziet - hij als een nobele bezigheid en niet als het kwaad.

Hier dacht Hollywood anders over. The Pirate Bay groeide uit tot het grootste 'peer-to-peer'-netwerk. Elke seconde maakten honderdduizend computers verbinding met het netwerk om mediabestanden te downloaden. Dit maakte Hollywood zenuwachtig: wie zou er nog betalen voor films als je ze online gratis kunt bekijken?

Onder druk van de Motion Picture Association of America (MPAA) nam de Zweedse politie in 2006 servers in beslag, op verdenking van het schenden van auteursrechten. In 2009 bevonden de Zweedse rechters de Piratebay-oprichters schuldig en legden hen een boete op. Sunde verklaarde openlijk niet van plan te zijn een cent te betalen, ook al waren er allerlei crowdfundingsacties gestart door aanhangers van The Pirate Bay. Toch betaalde hij een prijs: overal ter wereld lopen aanklachten tegen Sunde, waardoor hij niet langer een vaste verblijfplaats heeft.
 


Peter Sunde spreekt over zijn ervaringen met The Pirate Bay tijdens de Wired-conferentie in 2011.

It is not about copyright, it is about control over a future communication tool.

Peter Sunde in 'Bureau voor Digitale Sabotage'.

Vrijheid van informatie

Sunde claimt inmiddels niet meer betrokken te zijn bij de The Pirate Bay, maar blijft  het publieke debat over vrijheid van informatie aanwakkeren. Zo geeft hij vele lezingen hij over zijn ervaringen bij de piratensite, waarin hij geen goed woord over heeft voor de overheid. Dit blijkt ook uit de start-ups die hij sindsdien heeft opgezet, namelijk de veilige netwerkservice IPredator, de microbetaalservice Flattr en recent de versleutelde chatapplicatie Hemlis. 

Peter Sunde groeide op in een klein dorpje in Zweden. Hij verliet voortijdig school, werkte als IT-consultant bij allerhande bedrijven en maakte kennis met piratenpartijen die zich bezig hielden met online overdracht van muziek en films. Hier kon hij zowel technologisch als ideologisch zijn ei kwijt.