Freelance journalist, programmeur en schrijver. Stopte met één van zijn sciencefictionromans omdat deze werd ingehaald door de werkelijkheid.

Charles David George Stross (1964), ofwel "Charlie", vindt de notie absurd dat met het registreren van zoveel mogelijk informatie van zoveel mogelijk mensen, nationale en internationale veiligheid gegarandeerd kan worden. Wat hij nog veel absurder vindt, is dat we dat met z'n allen geloven.

In toenemende mate maakt Stross zich zorgen over de militarisering van de processen en methodes waarmee de staat toezicht houdt op haar burgers. Terwijl we in tijden van relatieve vrede leven, worden protocollen ingezet die meer gepast zijn in staat van beleg. Dit is volgens Stross te wijten aan het gebrek van ethische grondlegging en naïviteit in de technische sector.

In 'Bureau voor digitale sabotage' stelt hij dat mensen in deze branche er vaak van uitgaan dat datgene dat ze bouwen meer vrijheid biedt, zonder stil te staan bij de tegenovergestelde gevolgen: onderdrukking.   

In deze eeuw kan science fiction de werkelijkheid soms niet bijhouden.

Charles Stross

Als feit fictie inhaalt

Het is makkelijk om deze Britse journalist, programmeur -en op een zeker moment zelfs apotheker- weg te zetten als iemand met te veel fantasie. Van het tegenovergestelde kan je hem als niet onverdienstelijk schrijver van sciencefiction en fantasy in ieder geval niet beschuldigen.

De sciencefictionserie 'Halting State' van zijn hand bewees afgelopen jaar dat Stross' zorgen over technologische ontwikkelingen niet uit de lucht gegrepen zijn. Origineel was deze serie boeken over de invloed van innovatie op het gebied van surveillance gepland als trilogie. Na publicatie van de eerste twee boeken besloot Ross na de 'Snowden onthullingen' in 2013 te stoppen met het schrijven van het derde deel. In zijn ogen was wat hij aan het schrijven was niet langer fictie, maar een beschrijving van wat reeds werkelijkheid was geworden.

Stross schreef samen met Cory Doctorow (o.a. bekend van het weblog Boing Boing) het boek The Rapture of the Nerds. Dit boek is gratis verspreid via Tor Books en als ebook en is een humoristisch boek over de technologische singularity