VPRO Tegenlicht

Shoppen volgens China

China wás al de spullenschuur van de wereld, maar wordt nu ook dé wereldwijde webshop. Chinese internetgiganten als Alibaba en Tencent hebben hun digitale shopsystemen nationaal uitgerold en gaan nu keihard de concurrentie aan met Bol.com en Amazon. Ondertussen dunt het Nederlandse winkelaanbod uit.

In een poging onze economie en werkgelegenheid op peil te houden staan Nederlandse bedrijven en gemeentes in de rij om in de gunst te komen bij juist die Chinese techbedrijven die onze winkelstraten uithollen. Maar wil je als westers techbedrijf, van Google tot Uber, in China zaken doen dan kom je van een koude kermis thuis. China beschouwt de data die zij tijdens het online-shoppen van haar burgers verzamelt als een schatkamer die niet in vreemde handen mag komen.

reacties op de uitzending

De Chinese overheid is nu al bezig om consumentenprofielen op te stellen van haar burgers. Niet alleen producten, winkels en diensten krijgen een rating. Maar door middel van een ‘social credit systeem’ Chinese burgers binnenkort ook. Hoe ver is de stap voor de Chinezen om ook de westerse shoppers in dit ratingsysteem mee te nemen als zij onze winkel-, financiële en locatiedata hebben? Data, sluw gekaapt door Alibaba & Co, dankzij de spotgoedkope spiegeltjes en kraaltjes van het internet. Gratis aan de deur bezorgd.

Over hoe Chinese webshop-giganten ons online winkelgedrag gaan beïnvloeden.

Met: Marieke Snijders (ex-medewerker V&D), Duncan Clark (investeringsadviseur), Frans van Eersel (wethouder Weert), Michael Schaeffer (ex-topman bol.com), Murat Turcan (expert digitaal winkelen), Sam Bolt (online ondernemer), Hans Moleman (journalist), Ivy Shen (directeur sales Azoya), Rogier Creemers (specialist Chinees internetrecht). 

Regie: Roland Duong

Kom naar de Tegenlicht Meet Up

bijlagen

  • meer zoals 'Shoppen volgens China'