In het Brabantse Etten-Leur buigt Jaap Korteweg zich over de vraag: hoe maken we de onvermijdelijke omslag naar meer plantaardige voeding? Korteweg was vroeger zelf boer en heeft een grote visie over de toekomst van het boerenbedrijf en de productie van ons voedsel. Na het succes van De Vegetarische Slager heeft Kortweg zich gestort op een nieuw project: met zijn bedrijf Those Vegan Cowboys wilt hij de kaasmarkt te veroveren met een veganistisch alternatief.
In de polder van Lelystad staat de Boerderij van de Toekomst; op het erf staat wetenschapper Wijnand Sukkel. Hij kijkt naar de akker voor zich en vraagt zich af hoe deze via kringlooplandbouw toekomstbestendiger gemaakt kan worden. In de Boerderij van de Toekomst worden innovatieve oplossingen ontwikkeld, getest en gedemonstreerd, dit alles terwijl het boerenbedrijf waar ze mee samen werken gewoon door gaat.
Welwillende boeren die de overstap naar een toekomstbestendig boerenbedrijf willen maken komen hier om zich te informeren en te laten inspireren. Guido Hermans is zo’n boer. Hij gebruikt al minder gif op zijn prei dan veel anderen en staat best open voor manieren om zijn prei nog bewuster te telen. Maar zit de consument daar wel op te wachten?
Op de drijvende boerderij in Rotterdam vertelt ondernemer Meiny Prins hoe ze vanuit de lucht op Nederland neerkeek en het licht zag: Nederland als groenste stad van de wereld, waar platteland en stad dicht op elkaar zitten en steeds dieper met elkaar verweven raken. De Sustainable Urban Delta als nieuw verdienmodel voor de Nederland economie. Hoe kunnen we vanuit Nederland andere metropolen in de wereld inspireren om grote groene stappen te zetten en de grenzen tussen stad en platteland te laten vervagen?