Renske Leijten: ‘Mark Rutte vervolmaakte de leugen in de politiek’

Renske Leijten: ‘Rutte vervolmaakte de leugen in de politiek’

Doet complexiteit Nederland de das om? Waarom is de politiek zo ondoordringbaar? We spreken erover met een persoon die er misschien wel het meeste verstand van heeft: voormalig SP’er Renske Leijten, ze was één van de langstzittende leden van de Tweede Kamer. Tamelijk onverwacht kondigde ze in juli haar vertrek uit de politiek aan. Roland Duong spreekt haar over dit besluit, en over waarom de Haagse politiek hapert.

tara vierbergen

Met de afmars van Renske Leijten verliest Nederland een bevlogen en ervaren Kamerlid. Een pitbull van de democratie zo je wilt, want als Leijten zich eenmaal vastbijt in een dossier, laat ze niet meer los, zo demonstreerde ze met de toeslagenaffaire. Uit haar koker kwamen daarnaast 5 initiatiefwetten, 870 eigen moties en een slordige 1460 Kamervragen.

Uw vaste Tegenlicht-podcasthost Roland Duong spreekt Leijten over de nodeloze complexiteit in de Nederlandse politiek, over waarom het er toch zo vreselijk stroperig aan toe gaat, het giftige politieke klimaat, en wat haar er uiteindelijk toe heeft bewogen na zeventien jaar af te zwaaien. ‘Voor mij was het niet goed om door te gaan.’

Je luistert de podcast hier, of via je favoriete podcastapp.