zien! tegenlicht zomerspecials

Op bezoek bij de hoofdpersonen van drie spraakmakende Tegenlicht-afleveringen. Hoe is hun toekomst geworden?

Tegenlicht verkent de toekomst, maar de toekomst is nu. Wat is er van de toekomst terechtgekomen van drie spraakmakende afleveringen uit ons archief? Tegenlicht zoekt het uit en gaat opnieuw op bezoek bij de hoofdpersonen uit Houtbouwers, Groen geld en De slimme universiteit. En we maken kennis met mensen die verder zijn gegaan waar deze afleveringen ophielden.

 

De toekomst van deze nieuwe afleveringen wordt nu vormgegeven door Matthijs Westerwoudt, Anja Cheriakova, Elisa van Dam, Marco Vermeulen, Amade M’charek, Assala Driouichi en Pablo van der Lugt. Wat is hun verhaal? En hoe zien zij de toekomst? Je ziet het in de drie inspirerende zomerspecials van filmmaker Mo Jouhri. En ter geheugensteun maakten we bij elke zomerspecial een samenvatting van de bijbehorende aflevering uit het archief.

kijk de houtbouw revolutie

terug naar de houtbouwers van 2019

De woningnood vergt grote opschaling van de hoeveelheid huizen in Nederland. Maar gebruik van staal, cement en beton brengt grote vervuiling met zich mee. De oplossing? Bouwen met een duurzame grondstof: hout. 

In de Tegenlicht-aflevering Houtbouwers uit 2019 vertelde architect Marco Vermeulen over de waarde van bouwen met bomen. Sindsdien heeft hij overal in Nederland meer houtbouw waargemaakt. Vier jaar later gaan we weer op bezoek bij zijn bouwplaats langs de Nieuwe Maas. Hoe passen houten woningen en kantoren in een stad als Rotterdam? En hoe ziet de stad van de toekomst eruit?

Hoogleraar ‘biobased building’ aan TU Delft Pablo van der Lugt heeft na de aflevering in 2019 een boek uitgebracht dat nu in vier talen verkrijgbaar is: De Houtbouw Revolutie. Hij brengt je bij over de stand van zaken in deze omwenteling, die de grondvesten van de bouw doet schudden. Waar worden de zaadjes voor een houtbouwrevolutie geplant? En welke partijen knikken (nog) niet instemmend mee?

kijk de samenvatting van houtbouwers

kijk de circulaire (r)evolutie

terug naar het groene geld én het groene goud

Het investeringsgeld dat over de wereld stroomt, verandert snel van richting. Beleggen zonder met het klimaat rekening te houden is verleden tijd. Maar stroomt het geld precies de goede kant op, of zijn de banken en vermogensbeheerders vooral handig ingesprongen op een groene trend?

In 2021 nam Tegenlicht een kijkje in het hoofd van duurzame investeerders. Waar komt al het groene geld terecht? En is er ook meer rendement te halen, of gaat het om de milieuwinst? We liepen mee met ondernemers Bas van Abel en Anja Cheriakova. Hun bedrijf De Clique verandert afval weer in voedsel, zeep en bier.

Hoe gaat het twee jaar later met hun duurzame onderneming? We gaan opnieuw langs bij Anja, die ons samen met Elisa van Dam een rondleiding geeft door hun paddestoelkwekerij. En we lopen mee met Matthijs Westerwoudt. Hij raakte geïnspireerd na het zien van de Tegenlicht-aflevering 'groen goud' uit 2013, over het vergroenen van woestijnen. Zo startte hij Wilder Land, dat thee maakt van kruiden op het boerenland. Zo kunnen boeren helpen met het herstellen van de biodiversiteit, én er ook nog een centje aan verdienen.

kijk de samenvatting van groen geld

kijk de samenvatting van groen goud

kijk de studenten revolutie

terug naar De slimme universiteit van 2016

Dat het broeide op de universiteiten, werd duidelijk toen in 2015 studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam het Maagdenhuis bezetten ter protest tegen het sterk toenemende rendementsdenken. Tegelijk werd er weinig gesproken over hoe onderwijs en onderzoek er in de toekomst uit zou moeten zien.

Tegenlicht-aflevering De slimme universiteit (2016) dook in die toekomst en volgde onder andere Amade M’charek, hoogleraar wetenschapsantropologie. Ook zij zag de verschraling als gevolg van het marktdenken bij de Universiteit van Amsterdam. Ze besloot een college te geven aan de bezetters en sympathisanten in het Maagdenhuis, en wilde vervolgens niet meer weg. Er ontstond iets moois uit de kritiek op het marktdenken: inspiratie voor een nieuwe universiteit.

Dat was toen. Inmiddels schrijven we 2023. Hoe staat de studentenrevolutie ervoor? Wat is er van die nieuwe universiteit terechtgekomen? We gaan opnieuw langs bij M’charek. En bij Assala Driouichi, student Chemie, maar vooral: student van het jaar 2022, vanwege haar tomeloze inzet voor meer diversiteit en inclusie in het (hoger) onderwijs. Hoe ziet zij de toekomst?

kijk de samenvatting van de slimme universiteit

wil je op de hoogte blijven van komende zomerspecials? abonneer je hieronder op de nieuwsbrief.