Hij ontwikkelt lespakketten voor scholen, praat met ambtenaren en politici, en vertelt zijn verhaal aan iedereen die het maar wil horen. De boodschap van Marco te Brömmelstroet, hoogleraar planologie maar ook wel ‘de fietsprofessor’ genoemd, luidt: we zouden veel rijker kunnen nadenken over de rol van mobiliteit in onze publieke ruimte. We zouden niet alleen onze hoofden moeten breken over hoe we zo snel en efficiënt mogelijk van A naar B komen, maar ook over hoe we überhaupt onze publieke ruimte willen vormgeven en waarom.
Willen we zoeven van plek naar plek in onze eigen coconnetjes? Of liever een fijne, veilige en groene speelplek direct voor je deur? Een goede autoverbinding tussen Doetinchem en de omliggende dorpen? Of een lokale vestiging van de Rabobank in elke plaats?
VPRO Tegenlicht maakte recent de aflevering ‘Mobiliteit van morgen’, waarin Carlo van de Weijer en Maarten Steinbuch, twee hoogleraren aan de TU Eindhoven, hun visie op de toekomst van mobiliteit delen. We sturen Te Brömmelstroet de aflevering toe. Zijn reactie liegt er niet om. ‘Er wordt helemaal niet over mensen gesproken,’ reageert hij. Het is vooral marktdenken en techno-optimisme wat de klok slaat.
Tijd voor een ontmoeting met de fietsprofessor, die net onderweg is naar Slovenië voor de presentatie van zijn boek op een fietsconferentie. Het lukt ons hem nog net voor vertrek te spreken. Op Schiphol.