vpro tegenlicht x Lowlands 2023

Van 18 tot en met 20 augustus stond Tegenlicht op Lowlands! Drie dagen lang gingen we met diverse panels in gesprek over de grote dilemma's van de toekomst. Deze onderwerpen stonden op de agenda.

 

 

vrijdag / 14:20 - 15:10 / echo

de prijs van AI

met Laurens Vreekamp, Alix Rübsaam en Jeroen van der Most

Kunstmatige intelligentie (AI) is volgens velen de nieuwe grote revolutie. Maar wat gaat er schuil achter het succes van AI? Wie uitzoomt, ziet dat AI óók een hongerig beest is, dat gevoed moet worden met grondstoffen, data en heel veel slecht of niet betaalde arbeid. Een systeem van extractie en uitbuiting op industriële schaal, met grote gevolgen voor de aarde en de mens. In deze Tegenlicht meet-up gaan we dieper in op wat er nodig is om deze technologie te voeden en draaiende te houden. En gaan we live op zoek naar de perfecte Lowlands-ganger, volgens AI.

 • Laurens Vreekamp is oprichter van de Future Journalism Today Academy. Hij werkte voorheen bij Google en schreef het boek The art of AI
 • Alix Rübsaam is filosoof en onderzoeker bij de Singularity University
 • Jeroen van der Most is een kunstenaar die traditionele kunst met digitale kunst en AI combineert

zaterdag / 14:20 - 15:10 / echo

het menu van morgen

met Thirza Prak, Karsten de Vreugd, Hidde Boersma en Sigrid Wertheim-Heck

Een plantaardig dieet is hard nodig om de wereldbevolking te voeden zonder de planeet verder schade toe te brengen. Helaas vinden we het nog knap lastig om minder vlees en zuivel te eten. Maar stel dat voedsel überhaupt niet meer nodig is om te overleven. Hoe zou dit de sociale praktijken rondom voedsel beïnvloeden? Of moeten we juist méér voedsel gaan produceren op minder land? Als we onze voedselproductie intensiveren en concentreren op de meest vruchtbare plekken, kunnen we meer dan de helft van Europa herbestemmen. In deze Tegenlicht Meet-up verkennen we deze totaal verschillende visies op het menu van morgen. En laat voedselplukker Thirza Prak  ons zien dat een alternatief voedselsysteem veel dichterbij is dan we denken. Wat is er eigenlijk allemaal eetbaar op het Lowlands terrein?

 • Sigrid Wertheim-Heck doet onderzoek naar ons voedselsysteem aan de Wageningen Universiteit.
 • Hidde Boersma is bioloog en wetenschapsjournalist 
 • Karsten de Vreugd is documentairemaker. Hij maakte de film Paved Paradise (2023), waarin hij samen met Hidde Boersma op zoek gaat naar hoe écht duurzame voedselproductie eruitziet
 • Thirza Prak is wildplukker

zondag / 14:20 - 15:10 / echo

de stem van de natuur

met Jessica den Outer, Tonko Zijlstra, Judith Alkema en Eric van Eerdenburg

Kraaien lossen puzzels op. Bijen vertonen speelgedrag. Walvissen hebben een complexe taal. We doen de ene na de andere verbijsterende ontdekking over dieren. Maar tegelijkertijd holt de biodiversiteit in onze vervuilde ecosystemen hard achteruit. Kan meer kennis van dieren en planten ook maken dat we daar beter voor gaan zorgen? 

In deze Tegenlicht Meet-up gaan we dieper in of we eigenlijk wel écht naar de natuur luisteren. En of we de natuur rechten moeten geven. Wat zou er gebeuren als het Lowlands terrein natuurrechten zou moeten krijgen, met Eric van Eerdenburg als haar voogd? En wat betekent dat voor de bezoekers?

 • Jessica den Outer is milieujurist en schrijver van het boek Rechten voor de natuur
 • Tonko Zijlstra is bioloog en doet onderzoek naar de overeenkomsten in gedrag tussen mensen en onze naaste verwanten in de natuur
 • Judith Alkema is activist en ambassadeur van de ecocide law
 • Eric van Eerdenburg is de directeur van Lowlands