zó wint de natuur in de rechtszaal

De afgelopen jaren werd de rechtszaal steeds vaker de arena waarin de natuur haar plek opeiste. Jurist Laura Burgers onderzoekt hoe de natuur haar belangen afdwingt via het rechtssysteem.

Steeds meer landen zeggen dat naast de mens ook de natuur eigen recht heeft, en dat is een heel andere kijk op het recht dan we tot dusver hadden, vertelt jurist Laura Burgers: ‘Namelijk dat de natuur of niet relevant is voor het recht, of iets om te verkopen: een product of eigendom.’

In Tegenlicht Toekomstverkenners neemt Burgers ons mee naar plekken waar de natuur in de rechtszaal terechtkwam. Zo vertelt ze over de Mar Menor in Spanje, de enige plek in Europa waarvan de rechten in de wet zijn vastgelegd. En over de Nederlandse Urgenda rechtszaak en hoe de rechter de Nederlandse overheid verbood om de klimaatdoelstellingen naar beneden bij te stellen. 

Burgers’ onderzoek laat zien dat langzamerhand erkend wordt dat het milieu iets van grondwettelijke waarde is. Een groot aantal natuur-gerelateerde zaken wordt tegenwoordig uitgevochten in de rechtszaal. Blijkbaar volstaan andere wegen niet, als de politiek het probleem had kunnen oplossen had dat ieders voorkeur gehad. We zijn getuigen van een rechtsontwikkeling, zegt Burgers, klimaat ontwikkelt zich van een politiek tot een juridisch probleem. Gaat het recht ons redden?

zó wint de natuur in de rechtszaal