waarom Nederland nóg geen narcostaat is, volgens Paul Vugts

Misdaadverslaggever Paul Vugts volgt het Marengo-proces van dichtbij. Ook hijzelf stond op een hitlijst, en weet als geen ander hoe de rechtstaat in Nederland onder druk staat.

Paul Vugts wist dingen waarvoor criminelen de bak in zouden kunnen draaien, en dus kregen de Parool-verslaggever en zijn vriendin een half jaar lang zware beveiliging. Verzorgd door dezelfde dienst die ook het Koningshuis, Geert Wilders en misdaadjournalist John van den Heuvel nog altijd beveiligt.

Die beveiliging is niet overdreven: misdaadblogger Martin Kok, Reduan B, broer van kroongetuige Nabil B., advocaat Derk Wiersum, misdaadjournalist Peter R. de Vries. Allen vermoord door een onderwereld die steeds barbaarser is geworden. Niet voor niets daalde Nederland de afgelopen jaren flink op de ranglijst van persvrijheid, nadat Peter R. de Vries werd vermoord en diverse journalisten beveiliging nodig hadden.

Vugts benadrukt hoe belangrijk het is om als journalist verhalen te publiceren over deze criminaliteit. Hij sluit niet uit dat een verhaal dat hij nooit publicceerde ervoor had kunnen zorgen dat Peter R. de Vries niet vermoord was. 

De rechtstaat in Nederland staat onder druk, zegt Vugts, en nu er honderden miljoenen euro’s, of misschiens zelfs miljarden worden verdiend met de drugshandel via de havens, gaan we een spannende tijd tegemoet: de onderwereld heeft nu meer geld dan de overheid heeft om diezelfde criminelen te bestrijden.

De vraag is: krijgen we de geest nog terug in de fles, of moeten we er rekening mee houden dat de rechtsstaat voor lange tijd wordt ontwricht?

Vugts: ‘Nu hebben we geen narcostaat. Nederland is geen narcostaat. De criminelen zijn niet aan de macht in Den Haag. Ook niet in de gemeente, voor het overgrote deel. We zitten wel in een tijd van narcoterreur. Het gaat er nu om: weten we het zo te keren, dat we geen narcostaat worden?’

‘We zitten in een tijd van narcoterreur. De uitdaging is nu: hoe voorkomen we dat we een narcostaat worden?’

een bloedspannend inkijkje in de Nederlandse onderwereld